Discussieavond over zorg in De Gollards

De wijkverpleging, TexelZorg, mantelzorgers en vrijwilligers stonden donderdag centraal tijdens een discussieavond over de zorg. De avond was georganiseerd door GroenLinks.

Brigitte Hollands, directeur van Texels Welzijn, brak een lans voor de ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers. 'Die mensen zijn zó belangrijk dat we daar heel zuinig op moeten zijn,' aldus Hollands. Texels Welzijn werkt zelf met acht beroepskrachten en tweehonderd vrijwilligers. Hollands liet weten dat Texels Welzijn inmiddels samenwerkt met de Thuiszorg van Omring.

Katrijn van der Vlerk, regiomanager van de Thuiszorg van Omring op Texel, vertelde hoe de wijkverpleegsters tegenwoordig werken: in kleine teams en zoveel mogelijk met maatwerk. Dat levert volgens haar betere zorg en een financiële besparing op.

Rikus Kieft kwam aan het woord als één van de oprichters van TexelZorg, de nieuwe zorgcoöperatie van het eiland. Hij liet weten dat de coöperatie is opgericht om de krachten van 'zorgconsumenten' te bundelen, zodat er invloed ontstaat op welke zorg tegen welke voorwaarde geboden gaat worden op Texel.

Uit de discussie die volgde, kwam naar voren dat vooral ouderen door alle veranderingen erg onzeker worden over de zorg. Gesteld werd dat goede voorlichting en begeleiding naar zorg belangrijker is dan ooit en dat de politiek daarin een rol kan spelen.

GroenLinks hield de zorgbijeenkomst in De Gollards, omdat het duurzaamheid, onderwijs en zorg als speerpunten voor de komende vier jaar in het verkiezingsprogramma heeft staan. Texel 2010 belegde eerder deze maand ook een avond die geheel aan de zorg was gewijd.


Cultuurcommissie

Esther Bánki, Ronno Honingh en Paulien Valk zijn benoemd tot nieuwe leden van de adviescommissie Cultuurbeleid van de gemeente. Bánki en Honingh zijn sinds zaterdag actief en Valk komt in augustus in de commissie als Rianne Malschaert afscheid heeft genomen. Honingh en Bánki vervullen een positie die vrij kwam door het vertrek van Jan Lancée en er stond nog een post open in de commissie. Het college koos voor hen omdat ze kennis hebben van monumenten en inrichting van het landschap. Valk zorgt vanaf augustus voor kennis over cultuureducatie en onderwijs. De commissie geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college.