'Verbied vervoer drugs op boot'

'Zet in je Algemene Plaatselijke Verordening dat het vervoer van drugs met de veerboot niet is toegestaan. Voer daarna geregeld controles uit.'

Dat advies gaf staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zondag tijdens een kort bezoek aan de VVD in De Hollebol in Den Burg. Tijdens de bijeenkomst kwamen onder meer de zorgen over de hoge mate van drugsgebruik op het eiland aan de orde.

Teeven merkte op dat Texel in de bijzondere situatie verkeert dat soft- en harddrugs grotendeels via de boot naar het eiland komen. Door het vervoer van drugs in de APV strafbaar te stellen, heeft de politie een mogelijkheid om op te treden, wanneer ze aan boord iemand op het bezit van drugs betrappen.

Het voorstel van Teeven is vergelijkbaar met de wijze waarop het college een aantal jaar geleden de overlast en vernielingen bij strandhuisjes aanpakte. Toen kwam in de APV te staan dat onbevoegden 's nachts niet in de buurt van de huisjes mochten zijn. De politie had daarna formeel een middel om op te treden tegen mensen die 's nachts toch bij strandhuisjes waren, terwijl ze daar niets te zoeken hadden.

Het onderwerp coffeeshop kwam eveneens voorbij. Teeven liet weten dat hij als staatssecretaris niet over de vestiging van coffeeshops in gemeenten gaat, maar hij adviseerde het niet te doen. 'Een coffeeshop is geen oplossing om drugsproblematiek aan te pakken. Je loopt de kans op aanzuigende werking van zaken rondom de coffeeshop en dat kan een probleem worden, zeker als hier in het vakantieseizoen veel mensen naartoe komen.' Teeven trok een vergelijking met Maastricht waar op een gegeven moment handel buiten de coffeeshops ontstond.

In een coffeeshop is de verkoop van softdrugs legaal, maar voor de aanvoer van softdrugs naar een coffeeshop is niets geregeld. Teeven gaf aan dat dat nog een gevolg is van jarenlang gedoogdbeleid en dat hij en minister Ivo Opstelten dat ook niet zomaar veranderd hebben. Hij liet weten er in ieder geval geen voorstander te zijn om de aanvoer van drugs via de achterdeur (zoals het vaak wordt genoemd bij coffeeshops) te gaan regelen. Texel hanteert vooralsnog een nul-beleid wat inhoudt dat er geen coffeeshop op het eiland wordt toegestaan.

De PvdA heeft gesteld dat een gereguleerde coffeeshop op Texel wel voor de hand ligt. Volgens de partij is gecontroleerd gebruik beter dan gebruik uit het zicht, evenals dealen in huiskamers of op straat waar geen zicht op is.

Teeven liet weten dat recent een aantal softdrugs naar de lijst van harddrugs zijn verschoven. Dat geeft de politie ook meer mogelijkheden om te kunnen optreden, omdat harddrugs verboden zijn.