Schrijver Jan Blei en festival-organisatoren Peter Groeskamp en Jeroen Schoo op de persconferentie.
Schrijver Jan Blei en festival-organisatoren Peter Groeskamp en Jeroen Schoo op de persconferentie. Foto: Gerard Timmerman

Sarasani-koorts stijgt

Dizzy Man's Band, The Shoes, De Bintangs en Living Blues. Het is maar een greep uit de 22 bands die tot dusver zijn gecontracteerd voor het Sarasani Festival dat op 4, 5 en 6 september wordt gehouden. Ook de Texelse Typhoons treden weer op. 

Met nog vijfeneenhalve maand te gaan loopt de druk op voor Jan Blei, schrijver van het boek 'Sarasani, geschiedenis van een beatlegende', en festival-organisatoren Peter Groeskamp en Jeroen Schoo. 'We hebben flinke vorderingen gemaakt', zei Groeskamp zaterdag tijdens een bijeenkomst in De Lindeboom. 'Wie komen er?', wilde zijn gehoor weten. Al een aardige waslijst. Groeskamp noemde drie 'obscure' bands die in Sarasani hebben gespeeld: The Tigers en Cosmic Dealer, met psychedelische lichteffecten, zoals destijds. Derde 'obscure' band is The Zipps. Bekender bij menigeen zijn de namen van Brainbox met Jan Akkerman, De Bintangs, Living Blues, Focus en Armand. Gestrikt is ook The Dizzy Mans Band, bekend van hits als 'The Show' en 'The Opera'. 'Die gasten zijn ontzettend enthousiast en gaan er een enorme show van maken. Op het programma ook Hank the Knife & the Jets, bekend van de 'Guitar King'. Van de partij is ook Ivan Heylen, die met 'Hee schon wijveken' de hitladder beklom. De lijst is niet volledig, maar wel allemaal bands die ooit in Sarasani speelden. The Kick en The Deaf hebben er niet zelf gespeeld, maar zijn muzikaal wel geïnspireerd op de jaren zestig. Bekende naam is ook Massada, over wie we na Pinkpop weten dat Mick Jagger ooit een potje met ze voetbalde. The Stones komen overigens niet, meldde Groeskamp. Ze hebben dan ook nooit op Texel gespeeld. Op het verlanglijstje staat ook The Golden Earring. Ze zijn benaderd, maar zijn vooralsnog niet gestrikt. Buiten de eis voor een enorm podium en lichtshow zijn ze ook te duur. 'Ze kosten net zoveel als alle 29 andere bands bij elkaar', zei Jeroen Schoo. De anekdote ging rond dat een destijds gepland optreden niet doorging omdat er niet genoeg stroom was voor hun versterkers. Long Tall Ernie zal er ook niet bij zijn, evenmin als ZZ and the Maskers, CCC Incorporated, The Pretty Things en Q65. Zoals ook The Outsiders niet komen. Zonder de overleden Wally Tax heeft dat ook weinig zin. Ook The Cats ontbreken.

Begin september kan het nog prachtig weer zijn, maar de organisatie wil niet het risico lopen dat het festival verregent. Er komt daarom een grote tent van veertig bij veertig en zeventien meter hoog met twee podia. 'Ik vertel het nu in een paar minuten, maar ben er wel een week voor aan het bellen geweest', vertelde Schoo. In de schuur van Sarasani zijn kleinere optredens, films, documentaires, een tentoonstelling en simultaan schaken tegen Hans Böhm. Om auto-overlast te voorkomen worden bezoekers gestimuleerd per fiets te komen. Of per brommer, wat mooi bij die tijd zou passen. Bij de aanwezigen wakkert de Sarasani-koorts flink aan, elders is dat nog niet het geval. Groeskamp: 'Het is best moeilijk om een nieuw festival in de markt te zetten.' Met de kaartverkoop loopt het niet wild. Naar verwachting zal dat in mei veranderen, als landelijk de publiciteit wordt gezocht.

Schrijver Jan Blei heeft flinke vorderingen gemaakt met het boek over Sarasani, van circa 300 pagina's, in woord en beeld. Het schrijven is zo'n beetje wel voltooid, het beeldmateriaal stroomt nog steeds binnen. Het zal volgens hem nog een hele klus zijn om alles er in te krijgen. De suggestie werd gedaan er een DVD of CD bij in te sluiten, maar hier kleven praktische bezwaren aan. Het boek is te bestellen via de website van de Texelse Courant of via www.sarasanifestivaltexel.nl. Via deze website kunnen ook toegangskaarten worden besteld.