Valerie Jongeneel leidt het politiek debat van het Jonge Ondernemers Netwerk Texel.
Valerie Jongeneel leidt het politiek debat van het Jonge Ondernemers Netwerk Texel. Foto: Jeroen van Hattum

Partijen in discussie

bij debatavond JONT

Een goed debat. Dat was vrijdagavond op vakantiepark De Krim een veelgehoorde uitspraak, nadat kandidaten van de acht politieke partijen tijdens een verkiezingsavond van JONT figuurlijk met elkaar de degens hadden gekruisd.

Het was een debat waarbij deelnemers en publiek elkaar zeker niet spaarden, maar niet afvielen of begonnen te katten. Gespreksleider Valerie Jongeneel had het debat goed in de hand en loodste het strak door de avond. Marianne Langeveld ging met een microfoon rond in de zaal. Zestien stellingen bleek iets teveel van het goede, maar er werden er ter plekke een paar geschrapt om binnen de beschikbare tijd te blijven.

Proefballonnen hadden weinig kans. Remko van de Belt (PvdA) opperde dat Texelaars de kans zouden moet krijgen zich vóór of tegen windmolens uit te spreken. Mayke Veeger merkte daarna vanuit de zaal op dat de PvdA bij het bestemmingsplan Buitengebied tegen was geweest. Joost Broekman liet weten dat jonge agrariërs bij het ontwikkelen van plannen voor windenergie op de politiek waren gestuit.

Het plan van Hennie Huisman (VVD) voor een wethouder toerisme riep discussie op. Van de Belt zag liever een wethouder werkgelegenheid en Edo Kooiman (Texels Belang) merkte op dat toerisme met tal van zaken op het eiland verweven is. Arjan Witte (CDA) stelde dat een wethouder actief is voor de gemeente en niet voor een branche. Arnold Langeveld merkte vanuit de zaal op dat landbouw en visserij eveneens belangrijke economische takken van het eiland zijn.

Kooiman hield een pleidooi voor een jeugdcamping, waarna André van der Vliet opmerkte dat kamperen voor de jeugd een voorbijgaande zaak is. Hij werd aangevuld door Nick Ran met de opmerking dat jongeren tegenwoordig liever een kant en klare tent met bed en koelkast willen hebben.

Henk Jonker van Texel 2010 kwam in discussie met Peter Koorn en Langeveld nadat hij de stelling had gepresenteerd dat Texelaars moeten durven te ondernemen door visionair te zijn. Koorn liet weten dat de leden van JONT creatief vooruit denken. Langeveld merkte op dat Texel 2010 met de strijd om lijn 29 te behouden niet bepaald visionair bezig is.

De partijen waren het met elkaar eens dat Texel de komende jaren gebaat is bij woningbouw, jonge mensen en de komst van vakopleidingen. Van der Vliet merkte uit eigen ervaring bij De Krim op dat vooral huisvesting van belang is voor mensen die stage willen lopen op Texel.

Annie Hin hield een pleidooi voor goede doorstroming om de huizenmarkt vlot te trekken. Langeveld merkte op dat makelaars eens goed naar de prijsstelling van huizen zouden moeten kijken. Petra Schut van D66 ging voor de stelling dat onderwijs onontbeerlijk is voor een goed vestigingsklimaat. Dat werd beaamd, al liet Veronne Koot weten dat het voor Texelse jongeren ook goed is om na school even van het eiland weg te zijn. 'Ga eerst de wereld maar verkennen.' Marjan de Groot (Lijst 8) gaf de jonge ondernemers met een kwinkslag de hint het teruglopend aantal kinderen een halt toe te roepen. 'Doe wat en vul die scholen.' Jaap Vlaming (GroenLinks) haalde de energie-ambitie aan. Die stelt 100 procent zelfvoorzienend in 2020. 'Maar we zitten nu pas op 2 procent op Texel en 4 procent landelijk. We laten kansen liggen in de werkgelegenheid als we daar niets aan doen.'