Regeling logies met ontbijt vastgesteld

Texelaars die kunnen aantonen dat zij vóór 1 januari 2012 meer dan zes slaapplaatsen voor logies met ontbijt hadden in drie of meer kamers mogen deze bedden blijven exploiteren.

De gemeenteraad heeft woensdagavond een regeling vastgesteld voor bed and breakfasts die volgens de nieuwe bestemmingsplan Buitengebied en De Koog te groot waren geworden. In die plannen, door de raad vastgesteld in juni 2013, ligt de grens op maximaal zes bedden in maximaal drie kamers. Dat betekende dat Texelaars die meer bedden exploiteerden in de problemen dreigden te komen en daar moest volgens de gemeenteraad iets aan gebeuren.

Het college kwam in eerste instantie met een uitsterfregeling om meer dan zes bedden voor logies met ontbijt maximaal vijf jaar lang te gedogen, maar daar was de raad het niet mee eens. Woensdagavond lag er een aangepast voorstel op tafel om dergelijke situaties permanent te gedogen.

De eigenaren van woningen waar vóór 1 januari 2012 meer bedden waren, kunnen nu 'een aanduiding' op hun perceel krijgen, waarmee de rechten op meer slaapplaatsen voor logies en ontbijt planologisch voor de toekomst worden vastgelegd. De bedden worden meegenomen in de administratieve slaapplaatstelling van de gemeente. Die datum is gekozen, omdat vlak daarvoor de nota van uitgangspunten voor het plan Buitengebied werd vastgesteld. Daarna was duidelijk dat zes bedden en drie kamers het maximum zouden worden.

Er geldt in de nieuwe regeling een aantal voorwaarden: mensen moeten zichzelf bij de gemeente melden om in aanmerking te komen. Dat kan tot drie maanden nadat de gemeente een oproep heeft gedaan. Bed and breakfast moet in de betreffende woning plaatsvinden (niet in een bijgebouw dus) en de woning moet permanent bewoond zijn. Daarnaast moet de eigenaar het betreffende pand hebben gekocht vóór 12 juni 2013 en kunnen aantonen dat er dus vóór 1 januari 2012 al meer dan zes slaapplaatsen voor bed and breakfast waren.

Het pand moet voldoen aan de minimale eisen van veiligheid. Bij meer dan tien slaapplaatsen moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Strijdig recreatief gebruik van woningen wordt niet gelegaliseerd; daar is geen regeling voor gekomen.

In de oude bestemmingsplannen zat nog geen regeling voor logies met ontbijt. De gemeente ging er toen vanuit dat dat onder het normale gebruik van een woning zou vallen. Uit jurisprudentie uit 2005 bleek echter dat die vlieger niet opging. Als er geen regeling in het bestemmingsplan zat, was logies met ontbijt strijdig met de woonfunctie.


Havenvisie

De gemeenteraad is akkoord met de toekomstvisie voor de haven van Oudeschild. Er komt nu nader onderzoek naar het beheer en eigendom van de haven. De dijkversterking en een coupure in de dijk worden eveneens nader bekeken.