Wat ik zeggen wou

Herdenking

Zoals ieder jaar barst de discussie weer los over wie en er nu wel of niet herdacht gaat worden op deze speciale avond van 4 mei. Ik vraag me af waarom daar zo moeilijk over gedaan moet worden. Volgens mij herdenkt men op deze avond alle mensen die in 1940-'45 in dienst van het Vaderland gesneuveld zijn. Hiernaast herdenken we de joodse slachtoffers, burgers en verzetshelden die deze periode ook niet overleefden. Ook herdenken we al die mannen en vrouwen die na de Tweede Wereldoorlog in dienst en in opdracht van het vaderland in oorlogsgebieden of tijdens vredesmissies gesneuveld zijn. Dat zijn ook de mannen die in opdracht van de regering naar het toenmalig Nederlands Indië werden uitgezonden. Natuurlijk waren er toen ook al principiële dienstweigeraars, maar het overgrote deel van de dienstplichtigen deed gewoon wat er van hen verlangd werd. Dienst nemen en uitgezonden worden naar Nederlands Indië, Korea, Joegoslavië, Libanon, Afghanistan, Bosnië en nu weer Mali. Waarom echter de ruim 5200 jongens die in Indië voor de Nederlandse zaak vochten en daar overleden hiervan uitgesloten worden, is mij een raadsel. Regelmatig worden er Duitsers bij de verschillende herdenkingen uitgenodigd, maar zijn hun misdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog dan minder erg dan wat er aan vreselijke dingen gebeurd zijn in Indië? Dat lijkt mij toch niet.

Texel, wordt volwassen en neem tijdens de herdenking op 4 mei 2014 alle soldaten en slachtoffers in uw herdenking op die voor de Nederlandse zaak vochten.

Renske Smith


Voorspeelavonden

leerlingen Artex

Leerlingen van Artex laten tijdens voorspeelavonden de komende weken horen wat ze hebben geleerd. Ze zullen het podium van de voorspeelruimte in d'Ouw Ulo bestijgen. Publiek is welkom.

De voorspeeluren zijn op maandag 17, dinsdag 18, donderdag 20, vrijdag 21, maandag 24, dinsdag 25, woensdag 26 en donderdag 27 maart, aanvang 19.00 uur.