Raad stelt zich voltallig op achter toekomstvisie voor behoud OSG

De gemeenteraad heeft zich woensdagavond unaniem achter de toekomstvisie voor de OSG opgesteld. Die moet ertoe leiden dat de school vanaf 2017 weer een sluitende begroting heeft en opgewassen is tegen de toekomst.

De raadsleden hadden lovende woorden voor de visie die onder aanvoering van verandermanager Johan Bommerson tot stand is gekomen. D66 trok het amendement voor een eigen Texels bestuur van de OSG in en schaarde zich achter het voorstel in de visie elders onderwijskundige en bestuurlijke samenwerking te zoeken. Astrid van de Wetering (D66) zei wel haar zorgen te behouden dat de OSG binnen een overkoepelend bestuur op een gegeven moment als onrendabele afdeling wordt gezien.

Jaap Vlaming (GroenLinks) gaf aan dat bij een bestuurlijke samenwerking 'huwelijkse voorwaarden' opgesteld kunnen worden. Dat werd onderschreven door wethouder Hennie Huisman. Volgens de toekomstvisie gaat een projectgroep in samenwerking met het college (het huidig bestuur) en de schoolleiding nu de mogelijkheden bekeken.

Volgens de visie verdwijnt ongeveer eenderde van de 80 voltijdbanen (65 fte docenten en 15 fte ondersteunend personeel). Dat gebeurt door natuurlijk verloop, niet voortzetten van tijdelijke contracten en ontslagen. Bedoeling is dat het klassikaal leren vanaf 2017 wordt vervangen door 'gepersonaliseerd leren'. Dat komt erop neer dat groepen leerlingen meer bij elkaar zitten en onder meer via e-learning lesstof tot zich nemen. Het aantal leerlingen daalt naar verwachting van 950 nu naar circa 650 in 2020.

Een voorstel van Marjan de Groot (ZZP) om ook alvast in te spelen op nieuwe plannen van staatssecretaris Dekker (Onderwijs) vond geen steun. Dekker vindt dat leerlingen op verschilende niveau's eindexamen moeten kunnen doen. Vanuit de raad klonk het geluid dat plan eerst maar eens nader te bestuderen.