'Het slimste huis komt op Texel'

Woontij, Duin Bouw(bedrijf) en de ANBO onderzoeken de mogelijkheid om een van de woonhuizen op het Nesland open te stellen voor publiek en instanties die zijn betrokken bij wonen en zorg.

'Het slimste huis komt op Texel', zegt Paul Buijsman van Duin Bouw. Hij doelt op allerlei doordachte toepassingen op gebied van energiewinning en -besparing) en andere slimme voorzieningen. 'De woningen op het Nesland voldoen aan de modernste eisen. Ze vormen een uitstekend uitgangspunt om, indien gewenst, die uit te rusten met extra voorzieningen op het het gebied van veiligheid, comfort en zorg. Het aantal bedden (-30 procent) en bejaardenhuizen neemt af. Wooncorporaties en particulieren staan voor de opdracht 'langer wonen' mogelijk te maken. De woningen in het Nesland zijn voorzien van allerlei slimme apparatuur (domotica). Bovendien kan internet helpen bij het communiceren naar dienstverleners en zorginstanties.' Wonen en zorg staan hoog op de politieke agenda. De meeste gemeenten hebben nooit eerder voor een dergelijk ingrijpende taak gestaan, met bovendien een korting van vijftien procent op de budgetten.' 'Centraal zal niet alleen moeten komen te staan wat er moet gebeuren, maar vooral hoe. Zowel in financiële als in technische en organisatorische zin.' Woontij en Duin Bouw zijn al enige tijd in overleg met gerenommeerde bedrijven op het gebied van houtskeletbouw, domotica en specialisten op gebied van installatie om een en ander te realiseren. Bedoeling is de woning dit jaar en, indien financieel mogelijk, ook in 2015 open te stellen. Ook worden bijeenkomsten en lezingen gehouden.


Cocksdorp Texel

nationaal kampioen

Op de nationale kampioenschappen die zaterdag in Ermelo werden gehouden, is de bekende amazone Lotje Schoots eerste geworden met het paard Cocksdorp Texel. Cocksdorp Texel is gefokt door Willem van der Linde ((Lingh x prok sport Democraat). Schoots kwam uit in de klasse Z2 dressuur en reed een geslaagde eerste proef, die beloond werd met 70,5 procent en een eerste plaats. Daarmee mochten paard en amazone door naar de kür op muziek, die werd gewaardeerd met een score van 73 procent. Dit was goed voor een totaal van 71,75 procent, waarmee de combinatie Nederlands kampioen werd. Lotje Schoots en Cocksdorp Texel vormen sinds een jaar een combinatie.