De regels voor de wachtlijst voor strandhuisjes worden aangescherpt.
De regels voor de wachtlijst voor strandhuisjes worden aangescherpt. Foto: Stefan Krofft

Wachtlijst strandhuisje strenger

De wachtlijst voor particuliere strandhuisjes wordt aangescherpt. Volgens het college is de huidige lijst te groot geworden en teveel vervuild.

Dat komt volgens burgemeester en wethouders doordat mensen zich in principe voor alle strandslagen tegelijk kunnen inschrijven. Dat is een manier om van lieverlee bij een gewenst strandslag terecht te komen en intussen alvast elders een strandhuisje te hebben.

Het college heeft bepaald dat mensen zich voortaan voor maximaal drie strandslagen op de wachtlijst kunnen laten zetten. De noordelijke en zuidelijke delen van een strandslag worden daarbij als afzonderlijk van elkaar beschouwd.

Wie bovenaan de wachtlijst staat en een plaats krijgt aangeboden, mag één keer weigeren. 'Bij een volgende weigering wordt hij of zij onderaan de wachtlijst geplaatst.' De maximale bedenktijd na een aanbod is één week geworden. Mensen die geen actuele adresgegevens aan de gemeente doorgeven of niet te traceren zijn, gaan eveneens van de lijst.

Voor elk strandslag (waarbij noord en zuid weer als afzonderlijk gelden) geldt een maximum van dertig aanmeldingen. 'Hierna is de betreffende wachtlijst gesloten, totdat de lijst is geslonken naar tien meldingen of personen.'


Razende Bol

'Het lijkt wel of er een obsessie is met de Razende Bol', aldus burgemeester Francine Giskes woensdag tijdens de bespreking van een motie van Texels Belang om het beheer van de zandplaat meer in Texelse handen te trekken en hulpstrandvonder Hans Eelman een nadrukkelijkere rol te geven. Giskes zei dat er op Texel wel meer terreinen zijn die niet door de gemeente worden beheerd, maar die roepen minder emoties op dan de Razende Bol. De burgemeester raadde de motie af, onder meer omdat er nog een proef loopt waarbij Landschap Noord-Holland zich over de Razende Bol heeft ontfermd. Die proef wordt naar verwachting in het voorjaar geevalueerd. Eerder nam het CDA daar stelling tegen. Woensdag kwam Texels Belang op voor het beheer van de zandplaat. De motie werd uiteindelijk niet in stemming gebracht.