De Harkebuurt bij Oosterend.
De Harkebuurt bij Oosterend. Foto: Jeroen van Hattum

Geld voor sanering Harkebuurt

De raad heeft woensdagavond €50.000,- uitgetrokken om de berm langs Harkebuurt van asbestdeeltjes te saneren.

De verontreiniging kwam aan het licht tijdens de vervanging van een waterleiding. Gemeentewerken voerde daarna onderzoek uit naar de bermen.

Volgens het college is de vervuiling een erfenis uit het verleden toen voormalig Waterschap Texel, tot 1993 eigenaar van de weg, de bermen aan weerszijden liet uitgraven. Ze werden daarna opgevuld met ongesorteerd puin van de overkant. Toen de gemeente de weg in 1993 overnam, werd het puin volgens het college vantevoren niet op verontreiniging onderzocht. Cees Hoogerheide wilde van wethouder Hennie Huisman weten of de saneringskosten nog te verhalen zijn op het hoogheemraadschap. Volgens het college is dat niet het geval.

Oplettendheid van Annie Hin (Texel 2010) voorkwam dat de raad zou instemmen met een uitgave van €75.000,- in plaats van €50.000,-. Dat bedrag was blijven staan in het collegevoorstel, terwijl het college het kostenplaatje inmiddels had aangepast. Wethouder Frans Visman liet weten dat de kosten aanvankelijk op €75.000,- waren geraamd, maar na aandringen van het college naar €50.000,- waren teruggeschroefd. De €50.000,- wordt uit de algemene reserves gehaald, omdat de gemeente geen budget voor sanering van bermen heeft.


Radio Texel

Radio Texel maakt woensdag 19 maart tijdens de verkiezingen opnamen in stembureaus. Deze worden 's avonds uitgezonden.

De lokale omroep is vanaf 20.00 uur aanwezig bij het bekendmaken van de uitslag en zendt dan fragmenten uit die overdag zijn opgenomen. Ook worden lijsttrekkers gevraagd naar een reactie. Donderdag 30 maart wordt teruggeblikt op de verkiezingen van 1795. In die tijd waren de patriotten de baas en gebeurden er ook op het eiland dingen die het daglicht niet konden verdragen. Irene Maas zocht dit uit en vertelt erover in Even bijpraten met..., dat vanaf 19.00 uur wordt uitgezonden. Radio Texel zendt uit via 106.1 FM.