Raad akkoord met terugkeer kermis

Opluchting bij wethouder Frans Visman. In de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen zag hij een jarenlange wens van D66 in vervulling gaan: er komt definitief weer een kermis op de Groeneplaats in Den Burg.

De politieke partijen stemden woensdagavond unaniem in met een collegevoorstel om aansluitend aan de kermis in De Koog een kleine kermis in Den Burg te houden. De kermis in De Koog is van woensdag 16 tot en met zondag 20 juli. De kleine kermis in Den Burg is van woensdag 23 juli tot en met zondag 27 juli. Beide kermissen worden georganiseerd door Buro De Kermisgids waarmee de gemeente sinds vijftig jaar samenwerkt.

Of dat in 2015 ook zo is, blijft nog even een vraag. Texel 2010 en de VVD legden woensdagavond een amendement op tafel om het contract met De Kermisgids op te zeggen, zodat vanaf 2015 meerdere gegadigden zich voor het organiseren van de kermis kunnen inschrijven. De partijen wilden op die manier ook ruimte bieden aan de stichting Duindorp uit De Koog die het liefst dit jaar al beide kermissen had willen regelen.

Het amendement werd uiteindelijk niet in stemming gebracht, al hadden diverse partijen (VVD, Texel 2010, D66, Texels Belang en CDA) er wel oren naar het contract op te zeggen. Joop Groeskamp (Texels Belang) merkte op dat het houden van kermissen geen kerntaak van de gemeente is. Astrid van de Wetering (D66) trok een vergelijking met telefoonabonnementen. 'Als je die opzegt, kun je soms tegen betere voorwaarden een nieuw contract afsluiten. Misschien kan dat ook met De Kermisgids.' PvdA en Fractie Hoogerheide wilden op de oude voet verder met het kermisbureau.

Wethouder Visman sloot niet uit dat hij misschien op een paar tenen heeft gestaan in gesprekken met de stichting Duindorp over de kermis. Woordvoerder Jan Wolter Timmerman maakte vorige week tijdens een commissievergadering duidelijk, teleurgesteld te zijn dat het college toch niet met Duindorp in zee wilde gaan. De stichting heeft contacten met een kermisexploitant in het midden van het land die mee wilde helpen met het organiseren.

De opbrengsten wilde Duindorp besteden aan het upgraden van Texel. De ondernemersverenigingen van Den Burg en De Koog toonden zich bereid garant te staan voor €29.000,-, een bedrag dat de gemeente normaal ontvangt voor de kermissen. 'De gemeente wordt er dus niet minder van', aldus Jur Schuiringa (VVD).

De kans bestaat dat het amendement van Texel 2010 en de liberalen na de verkiezingen alsnog een keer wordt ingediend.