Debat Duurzaamheid: 'Iedereen heeft gelijk'

'Ik sluit me aan bij alle vorige sprekers, iedereen heeft gelijk.' De opmerking van Aad van Gils van Texel2010 tijdens het duurzaamheidsdebat was veelzeggend. Op veel vlakken liggen de meningen dicht bij elkaar. Behalve over het thema windenergie. 

Werk, water en wind waren de drie thema's waarover debatleider Robin Konijn kandidaat-raadsleden van de acht partijen uitdaagde stelling te nemen. Maar niet voordat professor Han Brezet, hoogleraar Duurzaam productieontwerp, zijn visie had gegeven over de mogelijkheden op Texel. Hij omschreef het eiland als 'heel sociaal'. 'Dat is de basis van duurzame ontwikkelingen.' Hij verwees naar het Deense eiland Samsø, dat zo goed als zelfvoorzienend is. 'Ze hebben daar het systeem van de dorpsoudste. Oude Vikingen die elkaar vertrouwen. Ze gaan van huis tot huis om te kijken: hoe kunnen we het voor elkaar krijgen. De kern is dat mensen het samen doen.' Als het op duurzame ontwikkelingen aankomt, gaat zelf doen boven het inhuren van externe hulp. 'Als je het zelf doet, voel je het meer. Ook de pijn en daar leer je van.' Over de ambitie om in 2020 energie-onafhankelijk te zijn: 'Je moet het waarmaken of je doel bijstellen. Anders verlies je je geloofwaardigheid.' In twee minuten gaven Petra Schut, (D66), Marjan de Groot (Texel Lijst 8), Herman Ridderinkhof (PvdA), Jan-Aris Eelman (TB), Jaap Vlaming (GL), Jur Schuiringa (VVD), Aad van Gils (TX2010), Jan Duin (CDA) de visie van hun partij op duurzaamheid. Michel Gregroire van TOP legde de stelling voor dat er een wethouder van Economie en Toerisme moet komen die een ruim budget krijgt om ondernemerschap te stimuleren. Schuiringa vond van wel, Edo Kooiman (TB) zag het breder en Ridderinkhof vroeg zich af hoeveel wethouders je dan wel niet moet hebben. Duin: 'De wethouder is er om de gemeente te besturen, niet het bedrijfsleven.'

Bij het thema Water was de stelling dat voor berging in het bestemmingsplan niets is geregeld. Daarvoor moet ruimte gemaakt worden, voor drogere tijden. TB vond waterbuffering prima, maar liefst buitendijks. D66: Boeren moeten het water zelf opvangen. Bergingen mogen, maar dan wel op het A-blok. De vraag is of daar genoeg ruimte is. Het grootst was de tegenstellingen over windenergie. De turbines, die met behulp van LED wellicht zelfs gecamoufleerd kunnen worden, blijven een beladen onderwerp. 'Ik heb niets tegen windmolens, maar niet op Texel', verwoordde Schuiringa de mening van rechts. De PvdA is voor een referendum.