Greta Witvliet en Tamara Kuijper bekijken de modelkamer in De Gollards die tijdens de open dag bezocht kan worden.
Greta Witvliet en Tamara Kuijper bekijken de modelkamer in De Gollards die tijdens de open dag bezocht kan worden. Foto: Jeroen van Hattum

Veranderingen in zorg

centraal op open dag

Ongerustheid stak recent de kop op bij De Gollards na publicaties in landelijke media over verzorgingshuizen die sluiten. 'We hebben daarna een algemene bijeenkomst over veranderingen in de zorg gehad', vertelt manager zorg en welzijn Tamara Kuijper van Omring. 'Na kwartier heerste er gelukkig weer gerustheid in de zaal.'

Om alle veranderingen in de zorg voor zoveel mogelijk mensen duidelijk te maken, houden De Gollards en het nabijgelegen verpleeghuis Hollewal in Den Burg morgen (zaterdag 15 maart) van 10.00 tot 14.00 uur een open dag.

Kuijper benadrukt dat De Gollards niet dichtgaat. Wel is het sinds een paar jaar lastiger geworden voor een kamer in het verzorgingshuis in aanmerking te komen. Sinds 2013 komen ouderen die geïndiceerd zijn op het zogeheten 'zorgzwaartepakket' niveau 1 en 2 er niet meer in en sinds dit jaar geldt dat ook voor ouderen met een zorgzwaartepakket niveau 3. Dat is landelijk bepaald. Zorgzwaartepakket is de benaming voor de hoeveelheid zorg die iemand nodig heeft.

Voor kamers die vrijkomen, geldt sinds dit jaar ook een nieuw regime. Ouderen kunnen die kamers voortaan kaal huren en vervolgens zelf bepalen wat zij aan extra's inkopen. De zorg die zij nodig hebben (conform de indicatie voor thuiszorg) wordt verleend door de mensen die in De Gollards werken. Volgens Kuijper zijn zo inmiddels zes kamers verhuurd en staan er twee op de nominatie.

Om de nieuwe manier van wonen onder de aandacht te brengen, heeft Oosterhof in het verzorgingshuis aan De Zes een modelkamer ingericht voor de open dag. Mensen die volgens het nieuwe regime een kamer huren, betalen een kale huur van circa €400,- en ongeveer €180,- aan servicekosten per maand.

Daarnaast bepalen zij onder meer zelf of ze meeeten bij De Gollards of zelf voor hun maaltijden zorgen. Datzelfde geldt voor een hoop andere voorzieningen. Het komt er volgens Kuijper in het algemeen op neer dat een huurder die van alles gebruik maakt ongeveer €1200,- in de maand betaalt. Dat is vergelijkbaar met mensen die er nu al wonen en via de AWBZ en een eigen bijdrage voor alle voorzieningen ineen betalen.

Stellige vergelijkingen zijn moeilijk, omdat de eigen bijdrage afhankelijk is van iemands eigen vermogen. Deze groep betaalt de eigen bijdrage aan het CAK die het geld doorspeelt aan het rijk, waarna het via het zorgkantoor bij de zorgorganisatie komt. Kuijper: 'Dat is ook zo'n misverstand. De eigen bijdrage komt helaas niet rechtstreeks bij ons terecht.'

Bij Hollewal kunnen bezoekers zaterdag een kijkje nemen op somatische afdeling De Muy, de dagbehandeling en één van de vier huiskamers van psychogeriatrische afdeling de Krukel. Ook staat er een stand voor vrijwilligers. 'We hebben een grote groep die op allerlei fronten de handen uit de mouwen steken', vertelt Greta Witvliet. 'Maar er is altijd plaats voor nieuwe vrijwilligers. Zij zorgen voor de krenten in de pap.' De behoefte aan vrijwilligers kent overigens een keerzijde. De Gollards en Hollewal hebben inmiddels ervaren dat mensen zonder werk het risico lopen dat een teveel aan vrijwillige inzet bij het UWV als arbeid wordt beschouwd met mogelijke gevolgen voor de uitkering. Kuijper: 'Dat punt hebben we bij de gemeente onder de aandacht gebracht. Het werkt niet wanneer je aan de ene kant vrijwilligers stimuleert, terwijl het ze aan de andere kant moeilijk wordt gemaakt.' Hollewal is zaterdag ook geopend van 10.00 tot 14.00 uur.