Fusie, sluiting en geldproblemen

De negentiende en laatste terugblik op het werk van de gemeenteraad tussen 2010 en 2014: het onderwijs op Texel.

Financiële problemen, een fusie en sluiting van een school. De raad ziet het allemaal passeren. Het meest ingrijpende gebeurt op 25 april 2013. Die avond besluiten de politieke partijen in een extra raadsvergadering unaniem dat de Drijverschool in Den Hoorn dicht gaat. Er is te weinig aanwas van kinderen.

Precies twee jaar eerder, op 26 april 2011, is er ook al een extra raadsvergadering over het onderwijs. Die avond dienen de dan nog zeven partijen gezamenlijk een motie in om 2,5 extra banen op de OSG te behouden. Het mag niet baten; minister Jet Bussemaker van Onderwijs is niet bereid tot een verlenging.

De PvdA geeft die maand in een motie de aanzet tot een integraal huisvestingsplan voor het basisonderwijs. De partij noemt het teruglopend aantal leerlingen, waarvan in 2011 ook al sprake is, als reden om na te gaan denken over de toekomst van de scholen op Texel. De motie wordt in de raadsvergadering van 13 april 2011 unaniem gesteund.

Bedoeling is dat er na een jaar een huisvestingsplan op tafel zal liggen. Dat gebeurt niet, ondanks aandringen van de raad. Wel komt het in de loop van 2013 tot een onderwijsvisie met voorstellen voor huisvesting. Een ambitie van de schoolbesturen is een onderwijscampus in Den Burg. Die moet plek bieden aan de scholen in Den Burg en ruimte voor bijvoorbeeld kinderopvang en het Centrum voor Jeugd en Gezin. De campus moet tevens ondersteuning bieden aan de scholen in de buitendorpen, zodat die overeind kunnen blijven. Medezeggenschapsraden in de dorpen zijn er niet gerust op en uiten hun zorgen. De raad stemt op 20 november 2013 unaniem in met de visie.

Tegen die tijd is de school in Den Hoorn dicht en heeft de fusie tussen de Akker en de Daalderschool in Oosterend zich voltrokken. Aan de raad de keuze in welk gebouw de nieuwe Vliekotter moet komen. Het wordt na veel discussie de Daalderschool. Op 18 december 2013 trekt de raad €365.000,- uit om de school te verbouwen en groter te maken.

In de zomer van 2013 grijpt het college in op de OSG om wat te doen aan de financiële problemen. Er zijn ook veranderingen nodig om het teruglopend aantal leerlingen in de toekomst op te vangen. Het leidt tot een toekomstvisie die de raad afgelopen woensdag goedkeurde. In het plan staat onder meer dat er tot 2020 €1,6 miljoen nodig zal zijn om maatregelen uit de visie uit te voeren. Om te beginnen €100.000,- in 2014 en dat geld moet uit de algemene reserve komen.