Bezoekers van het zorgdebat van de ANBO dat woensdagochtend bij Stayokay werd gehouden.
Bezoekers van het zorgdebat van de ANBO dat woensdagochtend bij Stayokay werd gehouden. Foto: Jeroen van Hattum

'Kans om de zorg op Texel zelf te realiseren'

Wie levert straks zorg aan oudere Texelaars en wie betaalt het allemaal. Vragen die aan orde kwamen tijdens het verkiezingsdebat over de zorg dat de ANBO woensdagochtend hield bij Stayokay in Den Burg.

Tegenover een volle zaal lieten vertegenwoordigers van de acht partijen die volgende week woensdag 19 maart meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen weten hoe zij tegen de zorg en de ontwikkelingen in de komende jaren aankijken.

De uitkomst was naar verwachting. Zorg wordt binnen alle politieke partijen als zeer belangrijk gezien, maar het is met alle veranderingen op komst ook een lastig onderwerp om bij voorbaat scherpe uitspraken over te doen.

Dat ondervond Gerard van der Kooi (Rozendijk). Hij vond dat de partijen zich hulden in vaag taalgebruik en zei graag te willen horen wie hem en zijn vrouw over een aantal jaar zullen verzorgen. Astrid van de Wetering (D66) antwoordde dat mensen nu en in de toekomst niet in de kou komen te staan en dat ze vertrouwt op de hechtheid van Texel.

Els Whyte wilde graag weten hoe het allemaal betaald wordt als de gemeente vanaf 2015 meer verantwoordelijkheid over zorg en welzijn draagt. Peter van Sijp (VVD) noemde efficiënter werken en opperde de suggestie dat er kosten bespaard kunnen worden wanneer mensen die zorg bieden als zzp'er gaan werken. Peter van Vught (GroenLinks) stelde dat er binnen de overhead van zorgorganisaties nog wel wat te snijden valt.

Marjan de Groot (Lijst 8) gaf aan dat er bij de politieke partijen veel bedragen ook nog niet bekend zijn. Mevrouw Halsema zei het jammer te vinden dat de politieke partijen voorgaande jaren veel geld in de kanjerprojecten hebben gestoken. Volgens haar had dat beter voor de zorg bewaard kunnen worden. De opmerking leverde applaus op.

Van Vught (GL) en Ben Zegeren (CDA) vochten nog even een landelijke strijd uit met Yolanda Legierse (PvdA) en Van Sijp (VVD), maar dat kwam in de zaal niet echt aan. De twee probeerden PvdA en VVD neer te zetten als de landelijke architecten van zorg die over de schutting wordt geworpen. Legierse en Van Sijp verdedigen de veranderingen als een kans om de zorg lokaal te regelen.

Yvonne Steemers, voorzitter van de WMO Adviesraad op Texel, vroeg zich af waarom de landelijke politiek erbij moest worden gehaald. 'Dit gaat over een onderwerp dat lokaal speelt. En er zijn kansen om de zorg hier nu zelf te realiseren.' Katrijn van der Vlerk, manager van de thuiszorg op Texel bij Omring, haalde kou uit de lucht met de opmerking dat de wijkverpleging in 2015 in de basisverzekering zit en dus niet onderhevig is aan de veranderingen. Rob van Damme, die het debat leidde, zette uiteen waarom zorg belangrijker wordt. Texel kent op het moment 6100 mensen van 50 jaar en ouder en dat is 44 procent van de bevolking. 'Over vijf jaar zal het meer dan 50 procent zijn.' Het aantal 65-plussers bedraagt op het moment 2300 mensen en dat stijgt naar verwachting naar 3900 in 2025. Oud-huisarts Roelf Siebinga relativeerde het geheel tegen het eind van het debat met een pleidooi voor dankbaarheid. Hij merkte ter illustratie op dat er vijftig jaar geleden maar één tandarts op het eiland was en dat de fysiotherapeut nog uit Den Helder moest komen. 'Moet je zien hoe bevoorrecht we dan nu zijn.' De opmerking leverde applaus op.