wat ik zeggen wou

Houtkachel

'De houtgestookte verwarmingsinstallatie van TexelEnergie is geplaatst op de hoek Hallerweg/Sluyscoogh', staat te lezen in de Texelse Courant van 4 maart. Geen nieuwe, maar een gebruikte installatie, en wij vragen ons af, wie nu de eigenaar is, want de Provincie heeft €90.000,- subsidie gegeven voor de installatie. In deze houtgestookte kachel mag schijnbaar alleen gecertificeerd pellethout verstookt worden en waar halen we dat vandaan? Niet van Texel, dus toch extra kosten van vervoer, omdat het van de vaste wal gehaald moet worden. Het valt dus wel tegen met de duurzaamheid. Nu hebben wij geconstateerd dat er bij TexelEnergie een paar heel slimme mensen rondlopen die precies weten hoe zij allerlei subsidies weten binnen te halen. In 2012 heeft TexelEnergie ook al eens €1,1 miljoen subsidie binnen gehaald waarvan €700.000,- bestemd was voor een andere biomassavergistingsinstallatie. Deze installatie, als hij er ooit komt, gaat de 99, het gemeentehuis, de OSG en het zwembad verwarmen. Het gemeentehuis heeft inmiddels zelf een WKO-installatie en daar gaat misschien de OSG ook van profiteren. Hoe is het mogelijk dat de Provincie zoveel gemeenschapsgeld heeft verstrekt op onzekere gronden voor realisatie van deze installatie? Het was onzes inziens veel beter geweest om de voedselbank te ondersteunen en/of bijvoorbeeld een bijdrage te leveren aan de zorg.

Het bestuur van 10 voor Texel.

Naschrift TexelEnergie:

TexelEnergie streeft naar verduurzaming. TexelEnergie houdt zich bij haar bedrijfsvoering aan toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder milieuregels. Bij subsidieaanvragen volgen wij de procedures van de subsidieverstrekker, in dit geval de provincie. De toekenning en verdeling van subsidiegelden is de verantwoordelijkheid van de subsidieverstrekker. Overigens legt TexelEnergie aan de subsidieverstrekker altijd (een door een accountant gecontroleerde) verantwoording over de besteding en de gerealiseerde doelen af. Voor brandstof in de kachel wordt wel degelijk onderzocht of (voldoende) hout van het eiland beschikbaar is en of dit kan worden gebruikt, binnen de kaders van geldende regels en onder het voorbehoud van vergunningen. Het project van de biovergisting is in de eerste fase van ontwikkeling. Als dit project daadwerkelijk doorgang vindt, kan de volledige productie op het eiland worden afgezet. Wij dragen andere doelen uiteraard een warm hart toe. We merken op dat de subsidie aan TexelEnergie grotendeels ten goede komt aan het eiland in de vorm van werkgelegenheid, een schoner milieu en innovatie. Wij nodigen 10 voor Texel van harte uit op ons kantoor voor een nadere toelichting op onze missie en projecten.


Coöperatie Texel U.A.


Verkiezingen OSG

ProDemos – Huis voor Democratie en Rechtsstaat houdt dinsdag 18 maart voor de 21e keer de landelijke Scholierenverkiezingen. Deze schaduwverkiezingen geven een indruk hoe de Nederlandse politiek eruit zou zien als jongeren het voor het zeggen hebben.

OSG De Hogeberg neemt met ongeveer 350 leerlingen uit de hoogste groepen van VMBO, MAVO, HAVO en VWO deel. Het digitale stemlokaal (zie www.scholierenverkiezingen.nl) is geopend van 08.00 tot 15.00 uur. De leerlingen ontvangen een oproepkaart met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Een stembureau, bestaande uit leerlingen (en/of) docenten, ziet toe op het eerlijke verloop van de verkiezingen.

De uitslag wordt gepubliceerd op www.scholierenverkiezingen.nl en op de website van OSG De Hogeberg.