ZDH in slotfase naar nederlaag

Aan de goede reeks van drie zeges en een gelijkspel van ZDH is zondag bruut een einde gekomen. Schagen won in Den Hoorn met maar liefst 1-5. De uitslag kreeg pas in de laatste twintig minuten gestalte, toen de gasten maar liefst vier keer scoorden.

ZDH startte sterk, al ging er op het hobbelige veld ook wel wat fout. De beste kans was voor Hidde Struick, die na een mooie voorzet van Remco Boogaard rakelings over knalde. Ook Jelmer Bomas was dicht bij de openingstreffer. Hij stuitte in de korte hoek op doelman Jeffrey Buik. De van een enkelkwetsuur herstelde Jonas Leenhouts viel op met een paar knappe acties, maar kreeg de bal evenmin tussen de palen.

Vijf minuten voor rust kwam Schagen onverwacht op voorsprong, toen een verre pass vanuit de verdediging Björn Stathi bereikte. De linksbuiten knalde de bal zonder aarzelen in de bovenhoek. Een minuut later werd het bijna 1-1. Jelmer Bomas schoot vanaf een meter of vijftig op doel en zag de bal maar net over de lat gaan.

Met Pieter Plaatsman als vervanger voor de geblesseerde Guido Boogaard ging ZDH na de thee op jacht naar de gelijkmaker. Die viel na ruim twintig minuten. Bij een corner van Remco Boogaard torende zijn broer en aanvoerder Bart hoog boven iedereen uit en was de keeper op de prachtig geplaatste kopbal kansloos.

Op dat moment hoopte iedereen die ZDH een warm hart toedraagt, dat de Zwaluwen zouden doorstoten. Maar ongelukkigerwijs gleed Struick iets meer dan een minuut later een voorzet zomaar achter zijn eigen doelman. Binnen tien minuten vielen daarna nog twee doelpunten. Eerst werd bij een corner te veel ruimte weggegeven, even later ging het mis bij een terugspeelbal.

Na een overtreding op Plaatsman kreeg ZDH tien minuten voor tijd een strafschop. Deze werd uiteraard genomen door Bomas, die er in zijn carrière in Den Hoorn 26 van de 27 benutte. Hij faalde echter. Even later gebeurde hetzelfde aan de andere kant, toen Daniël Bakker de inzet van Stathi keerde. Dat was de zesde van vijftien keer dat Bakker een penalty onschadelijk maakte. Even later maakte de linksbuiten van Schagen zijn fout goed door na een snelle counter met een schitterende stift 1-5 te scoren.

Ondanks het verlies handhaafde ZDH zich op de elfde plaats. De ploeg kan echter nog wel wat punten gebruiken, wil het degradatie ontlopen. Volgende week volgt de lastige uitwedstrijd in 't Veld tegen counterploeg VZV.