Sportraad verbreekt

convenant gemeente

De Stichting Texelse Sportraad heeft het convenant dat eind 2012 is gesloten met de gemeente met onmiddellijke ingang opgezegd. De stichting beklaagt zich er over dat de communicatie vanuit het gemeentehuis niet goed verloopt. Druppel is de onvrede over een collegebesluit over het raadsadvies over nieuw subsidiebeleid voor sportverenigingen.

De Sportraad geeft het college gevraagd en ongevraagd advies over sportbeleid en beleid dat de sport raakt. Zoals over accommodaties, sportstimulering, tarieven, subsidies, sportevenementen en organisatiestructuur. De Sportraad vertegenwoordigt ook de sportverenigingen. In de praktijk gebeurde dit al tientallen jaren, maar op papier was daar tot eind 2012 niets over vastgelegd. In het convenant werd die rol op papier vastgelegd en werd overeengekomen dat gemeente en Sportraad intensiever zouden gaan samenwerken. Hier werd op meerdere terreinen uitvoering aan gegeven. Zo werkte de Sportraad op verzoek van b en w aan een advies over nieuw subsidiebeleid voor sportclubs, met als doel een eerlijke verdeling van subsidiegelden binnen de kaders van het gemeentelijk sportbeleid. Voorzitter Albert Hoven: 'Wat schetst onze verbazing: het college heeft aan het eind van dit, na een door ons zorgvuldig verlopen traject, besloten een voorstel van derden aan de raad te zenden. De aan de Sportraad beloofde terugkoppeling heeft niet plaatsgevonden.' De Sportraad voelde zich hierdoor onaangenaam verrast en vooral gepasseerd. 'We kennen het advies niet, hebben het dus niet kunnen doorrekenen en met de achterban kunnen bespreken. Maar van de Sportraad wordt wel verwacht dat we dit nieuwe advies overnemen als we het college advies geven over de beoordeling van aangevraagde sportsubsidies. Op deze manier kan de Sportraad onmogelijk optreden als representatieve vertegenwoordiger van de sportverenigingen.'

Het advies over subsidies is volgens Hoven de welbekende druppel. 'De Sportraad wordt regelmatig niet, deels of te laat geïnformeerd om naar behoren te kunnen functioneren. Bovendien laat beantwoording van onze brieven of vragen dikwijls maandenlang op zich wachten. (...) De Sportraad voelt een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het behartigen van de belangen van de Texelse sport en sportverenigingen. Van gemeentewege ontbreekt een goede voedingsboden om deze verantwoordelijkheid naar behoren te kunnen dragen. Het bestuur van de Sportraad voelt zich door de gemeentelijke organisatie niet serieus genomen.

Hoven benadrukt dat het opzeggen van het convenant voor verenigingen geen nadelig effect heeft. Lopende trajecten waarbij de Sportraad betrokken is, gaan gewoon door. Zoals het evenementenloket, subsidieadvisering, overleg over ontwikkeling van sportaccommodaties en de toekomstvisie en herstructurering van de Sportraad. 'We zullen blijven waken dat de belangen van de Texelse sporters en -verenigingen behartigd blijven.' De breuk met de gemeente komt in een jaar dat de Sportraad zestig jaar bestaat.

Op pagina 5 de reactie van wethouder van Sport Hennie Huisman.