Bijna driehonderd deelnemers voor de Halve Marathon van De Waal.
Bijna driehonderd deelnemers voor de Halve Marathon van De Waal. Foto: Jeroen van Hattum

Ideaal weer voor halve marathon

Jaap Witte heeft voor de tweede keer op rij de Halve Marathon van De Waal gewonnen. Hij finishte zaterdag in 1 uur 13 minuten en 15 seconden. Dat was ruim vier minuten sneller dan vorig jaar.

De 33ste editie van het evenement kende circa 290 deelnemers, zo'n veertig meer dan een jaar geleden en het hoogst gemeten aantal deelnemers tot nu toe. Zij liepen onder ideale weersomstandigheden de afstanden van 21 km, 10,6 km of 5 km. De zon scheen volop en er stond een lichte bries waar de lopers eigenlijk alleen op De Staart wat mee te maken hadden.

De top drie van snelste lopers was een Texelse aangelegenheid. Tweede was Robert Bakker die ongeveer zeven minuten na Witte over de streep kwam. Lutz Lohse, in het verleden veelvoudig winnaar van de Halve Marathon van De Waal, kwam als derde over de finish. Claudia Gelderman van atletiekvereniging Noordkop uit Den Helder was de snelste vrouw in 1 uur 34 minuten en 41 seconden. Snelste Texelse dame was Margot van der Ven.

Op de 10,6 km was Rob Terburg uit Groningen de snelste deelnemer in 37 minuten en zes seconden. Twee en drie waren Texelaars Jelle van der Duim en David van Logchem. Snelste vrouw op de 10,6 km was Leonie Krebbers uit Den Haag in 49 minuten en 44 seconden. Snelste Texelse dame was Judith van Bleiswijk, gevolgd door Anneke Pronk en Lucie Veeger. Opmerkelijk was dat er veel Texelse vrouwen aan de 10,6 km meededen.

Piet Bakelaar, één van de organisatoren, was blij met de hoge opkomst. Volgens hem was die mede te danken aan het mooie weer, maar ook de vele vormen van aandacht voor hardlopen op het eiland. Sinds het ontstaan van de Texel Halve Marathon in 2007 zijn meer Texelaars gaan hardlopen en dat zien ze in De Waal terug in het aantal deelnemers. Dat steeg de afgelopen vijf jaar van 181 in 2010, 216 in 2011, 227 in 2012, 250 in 2013 naar 290 dit jaar. 'Daarnaast hebben we ook programma's als Start To Run van Wolbert Broere en dat helpt ook.'

De 5 km voor recreanten kende een top drie van de overkant. Snelste Texelaar was Luis Fernandes uit Den Hoorn die vierde werd. Aan de kidsrun deden circa vijftig kinderen mee. Alle uitslagen staan op www.halvemarathondewaaltexel.nl en www.uitslagen.nl.