De Vriendenkring op het podium van De Waldhoorn.
De Vriendenkring op het podium van De Waldhoorn. Foto: Jeroen van Hattum

Toneelstuk met lagen

Toneelvereniging De Vriendenkring in Den Hoorn maakte zich er zaterdagavond in dorpshuis De Waldhoorn niet makkelijk vanaf met Los Zand van Annie M.G. Schmidt. Het was een volwassen stuk in een volwassen uitvoering.

Dit is een familie waar één en ander moet worden uitgepraat. Dat beeld krijg je als toeschouwer al snel voor ogen als Los Zand begonnen is.

Het stuk draait om een afwezige man die een onderscheiding zal krijgen voor verdiensten. Zijn vrouw Winnie (Sietske Bakker), zoon Gerrit (Erik Plomp), dochter Suzan (Inge Kampen-Dekker) en schoonzoon Jaap (Joop Rommets jr) wachten hem op, maar moeten geduld hebben omdat de man nog onderweg is.

De sfeer tussen het stel lijkt in het begin los tot bijna vlak, maar al snel voeren loyaliteit, intense afkeer en op twee gedachten hinkende gevoelens de boventoon. Er speelt veel in de familie. Veel daarover prijsgeven, is niet kies omdat De Vriendenkring zaterdag 15 maart nog een keer op het podium staat, maar het is een serieus stuk met lagen die beetje bij beetje worden onthuld.

Bij de voorstelling die zaterdagavond werd gegeven, moest de souffleur geregeld even wat ondersteuning bieden in de tekst, maar dat weerhield de spelers er niet van een aantal standvastige personages neer te zetten. Met name Sietske Bakker en Jacolien van Kooten, in het spel vriendin Saar van Winnie, zaten goed in hun spel. Zij vormden een op elkaar ingespeelde eenheid. Aantrekking, afstoting, genegenheid en jaloezie kwamen geregeld op de voorgrond of de achtergrond voorbij. Rommets en Plomp zorgden voor de contrasten. Plomp speelde een geaffecteerd pratende zoon die zichzelf soms aardig in de weg zat en geen woord van kritiek op zijn vader duldde. Rommets had als linkse schoonzoon en tegenpool van zijn zwager geen enkele moeite om zijn schoonvader af te branden.

Kampen-Dekker zette een dochter neer met haar moeder als grootste vijand en haar vader als vriend. Gaandeweg werd echter overtuigend duidelijk dat de dochter zelf gewoon een naar mens was. Kleinere rollen waren weggelegd voor Joop Rommets sr, Ria Boeijen-Tjepkema, Arno Gerritsma en Bart Witte, maar zij zetten ook allen goed gespeelde personages neer.

Rommets sr was de rust zelve en Gerritsma zette een type neer die zowel buitenstaander als medespeler bleek. Boeijen kwam over als iemand die belangrijke informatie had over de onderlinge verhouding, maar daar vaak aan voorbij leek te gaan als erom werd gevraagd.

Los Zand, geregisseerd door Roel de Waard en gesouffleerd door Marco Bakker, wordt zaterdag 15 maart vanaf 20.00 uur nog een keer gespeeld in De Waldhoorn in Den Hoorn.