'Geen geld voor Medische Post'

De achttiende terugblik op het werk van de gemeenteraad tussen 2010 en 2014: ontwikkelingen in de zorg.

De raad krijgt op diverse manieren met het onderwerp zorg te maken. Het meest ingrijpende onderwerp is het dreigende vertrek van de tweede ambulance. In de raadsvergadering van 14 september 2011 stellen de politieke partijen luid en duidelijk dat de tweede wagen moet blijven. Dat gebeurt, mede dankzij ingrijpen van de Inspectie voor de Volksgezondheid.

De raad komt op 9 november 2011 eveneens unaniem in actie wanneer het Gemini Ziekenhuis een 'veredelde EHBO-post' dreigt te worden. De partijen stellen, op initiatief van D66 en VVD, dat het Gemini 'flink, sterk en volwaardig' moet blijven. Begin 2014 zijn er weer zorgen, dan over de financiën en cardiologie.

Een voornemen uit het raadsprogramma om de Medische Post voor toeristen te heropenen, ziet de raad in 2012 in rook opgaan. Onderzoek leert dat er een tekort van tienduizenden euro's op de exploitatie zal ontstaan. Een meerderheid in de raad trekt €15.000,- uit voor de post, maar dat is samen met garantstellingen van TOP, TESO en de VVV niet toereikend. Texel 2010 doet niet mee aan de besluitvorming, omdat de overige partijen De Koog niet alvast als locatie voor de medische post willen aanwijzen.

In 2012 komen de plannen voor een Spa Resort aan de Pelikaanweg voorbij. De initiatiefnemers willen daarmee inspelen op zorgtoerisme. Het college wijst een principe-verzoek van de hand. Texel 2010, CDA en GroenLinks willen in de raad van 23 mei 2012 een discussie over het plan, maar zij krijgen geen steun van de rest.

In de raadsvergadering van 13 februari 2013 komt het wel tot een openbare discussie over een principeverzoek voor een 'zorghotel' aan de rand van de Hogeberggebied. PvdA, D66 en Texel 2010 zeggen nee en Texels Belang en de VVD houden de boot nog even af. Het zorghotel verdwijnt daarna naar de achtergrond.

Op 19 december 2012 besluit de raad tot een uitgebreid zorgplanologisch onderzoek, een oorspronkelijk plan van GroenLinks dat in het raadsprogramma staat. Het onderzoek moet de zorgvoorzieningen op Texel in kaart brengen. De raad trekt er €46.000,- voor uit en onderzoeksbureau Nivel gaat aan de slag. Begin 2014 brengt het bureau advies uit, waarbij onder meer over het maken een businesscase voor heropening van een Medische Post in De Koog wordt gesproken.

Het college heeft daar echter geen mensuren en geld voor beschikbaar. Besloten wordt te bekijken of de provincie misschien een bijdrage kan leveren voor een medische post voor toeristen.