Anders bekeken

Voorjaar

De zon schijnt, ik zit op de fiets, jas los, heerlijk, het gevoel dat het voorjaar weer begint! Het waait bijna niet, in het luwtje loopt de temperatuur al aardig op. De vogels hebben druk werk, zingen dat het een lieve lust is. Voordat de eitjes gelegd worden begint de hofmakerij. Dat doen ze goed. Ze vinden hun nestje en hun stekkie wonderwel. Ze ruiken en kijken eens goed en vinden hun kostje, de wormen en kevers en natuurlijk het allerbelangrijkste, moeders de vrouw in een mum van tijd.

De vakantiegangers treffen het en ons eigen volkje komt ook uit de winterslaap. Er is aardig wat drukte op het fietspad, ik trek mijn jas uit en stop hem in mijn fietsmand. Nog een paar maanden dan fietsen we weer met blote zomerjurken, de benen in slippers. Ik kijk ernaar uit. Genieten. Zomertijd. Zou deze tijd ook het beste zijn voor onze hofmakerij?

Op de tv komen de mooiste reclames voorbij, je kunt tegenwoordig daten op niveau. Duizenden op een website, zoek maar uit. Wel universitair zoenen, weet je hoe dat anders gaat? Hadden we op tv een date in het donker, nu is er - hou je vast - een date gewoon zonder kleren. Niets, nada, nothing verhult meer onze edele delen. Dat mankeerde nog maar aan ons geluk. Ben je al ietwat verlegen bij de eerste ontmoeting? Ben je mal, kleed je uit, doe eens gek, iedereen heeft zijn gebrek, tover de jonge heer op het toneel en schud eens lekker met de boezem in het rond als je bespreekt van welke muziek of welk gerecht je houdt!

Dat moet kunnen toch? Ben je nog maagd, geen nood, voor jou wordt op tv een leuke scharrel gezocht en de rozenblaadjes in je bedje gegooid. De camera staat nog nét niet op het moment supreme te snorren aan het voeteneind. Volgens mij zijn we een beetje de weg kwijt.

Kijk uit Jozien, een meisje komt me tegemoet op de fiets maar is druk met de mobiel in de weer. Bijna een botsing. Ik slinger door de berm, gaat net goed. Ik roep nog iets van 'Hé poepelepé', maar de ogen zijn gericht op Kwatta. Ja, en Kwatta is van na mijn tijd. Daar snap ik helemaal niks van.

Om bij te houden wat je vrienden op Facebook daaraan heb je een dagtaak. Vind je het gek dat je dan een lekker stuk wat voorbij komt fietsen mist. Dan zie je in de verte niet komen waarvan je denkt: ''Die trapt pittig, die heeft een lekker bovenlijf en stevige kuiten''. Als je je oren vol hebt met muziekdoppen, hoor je hem niet fluiten. Dan mis je de boodschap, toe jong en lui, activeer je eigen zintuigen.

Gooi de mobiel aan de kant, kijk het moois van de fiets af, voel de zon, gooi je jas los en geniet. Zing en fluit een leuk lied, en ruik wat er op je fietspad komt, dan zal het nestelen een stuk beter gaan.

Jozien