Politiek verwerpt column Smalhout

De meeste politieke partijen hebben woensdagavond afstand genomen van de column van prof. dr. Bob Smalhout in de Telegraaf over burgemeester Francine Giskes en de Indië-kwestie.

Smalhout haalde zaterdag keihard uit naar Giskes. Hij betichtte haar van alleenheerschappij in het 4 en 5 Mei Comité en betrok haar vader bij de kwestie met de opmerking dat hij nooit was uitgezonden naar Nederlands-Indië. Giskes uitte haar diepe teleurstelling dat iemand het kennelijk nodig had gevonden Smalhout wat zaken in te fluisteren.

De burgemeester vond de column van Smalhout verder een belediging voor de andere mensen in het comité. 'Alsof zij zich door mij zouden laten ringeloren.' Giskes benadrukte dat het comité zijn eigen afwegingen maakt. 'De uitkomsten waren hetzelfde geweest als ik niet aanwezig zou zijn geweest.'

Gerbrand Poster (Texel 2010) stelde zich niet te distantiëren van de column van Smalhout en zei de emeritus-hoogleraar zeer hoog te hebben zitten. Giskes liet blijken dat - na de woorden van Smalhout over haar vader - een zeer teleurstellend geluid te vinden.

De burgemeester sprak de hoop uit dat er een eind komt aan het 'in diskrediet brengen' van de sprekers die voor de herdenking op Texel worden uitgenodigd. Ze vertelde vorig jaar een gesprek te hebben gehad met Indië-veteraan Aad Bakker die graag aandacht wil voor de Texelse Indië-veteranen. Volgens Giskes was dat een gesprek waarvoor de vrouw van Bakker haar na afloop uitvoerig bedankte. De burgemeester zei het belangrijk te vinden dat de partijen zulke zaken ook horen.

Fractie Hoogerheide, ZZP Texel, Texel 2010 en Fractie Waerts dienden woensdagavond een motie in met de oproep aan het college vóór 20 maart in gesprek moet gaan met het 4 en 5 Mei Comité. Zij hopen daarmee te bereiken dat een zegsman van het Nederlands Veteranen Instituut een paar minuten spreektijd krijgt tijdens de komende Dodenherdenking.

Het comité heeft de raad inmiddels zelf uitgenodigd over de kwestie te praten. Nils Lely (PvdA) en Joop Groeskamp (Texels Belang) adviseerden de commissieleden van dat aanbod gebruik te maken. Jur Schuiringa (VVD) nam het begrip 'de-escalatie' in de mond en merkte op dat het de-escalerend kan werken als de Indië-veteranen op 4 mei een paar minuten spreektijd krijgen. Ben Zegeren (CDA) pleitte eveneens voor een oplossing, zodat de kwestie uit de wereld is.

Burgemeester Giskes merkte op dat het 4 en 5 Mei Comité dit jaar aandacht besteedt aan de gevolgen die een oorlog op dienstplichtige militairen heeft gehad, maar dan in het algemeen voor veteranen die sinds de Tweede Wereldoorlog aan missies hebben meegedaan.