Via TC KiesWijzer naar partij die uw standpunten dichtst benadert

Wat is het standpunt van politieke partijen over belangrijke vraagstukken over Texel? Waar zitten de verschillen en waar de overeenkomsten? Het zijn vragen die veel kiezers bezighouden. Om een handje te helpen bij de keus, kunt u via onze website vanaf vandaag de Texelse Courant KiesWijzer raadplegen.

Voor de KiesWijzer heeft de redactie alle acht politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen vijftig stellingen voorgelegd over actuele Texelse vraagstukken. De stellingen in de Kieswijzer zijn tot stand gekomen mede in overleg met het Texels Ondernemers Platform, Texels Welzijn en Texelaars die tot voor kort in de politiek hebben gezeten en deze vanaf de zijlijn volgen.

Alle politieke partijen hebben aangegeven of ze het met de stellingen eens, zijn oneens of neutraal. Ze mochten ook een toelichting op de standpunten geven. De KiesWijzer toont welke partij uw standpunten het dichtst benadert. Dat doet u door in te vullen of u het (volledig) oneens of (volledig) eens bent met de betreffende stelling. U kunt ook aangeven aan welke stellingen u extra gewicht toekent.

Met de KiesWijzer wil de Texelse Courant een bijdrage leveren aan succesvolle gemeenteraadsverkiezingen. De praktijk heeft geleerd dat de KiesWijzer bijdraagt aan een hogere verkiezingsopkomst. Uit onderzoek blijkt zelfs dat tien procent van de gebruikers die eerst niet van plan was te gaan stemmen dit na het invullen van de KiesWijzer wel heeft gedaan.

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen was in 2010 66,5 procent, aanzienlijk lager dan in 2006, toen 73,2 procent van de stemgerechtigden een stem uitbracht. Volgens landelijke voorspellingen zal de opkomst historisch laag zijn. Politici spreken de hoop uit dat Texel breekt met de landelijke trend.

De Texelse Courant KiesWijzer is te vinden via www.texelsecourant.nl/kieswijzer