Groep Texelaars start eigen zorgcoöperatie

Een groep Texelaars heeft de zorgcoöperatie TexelZorg opgericht. Doel van de eigen coöperatie is de kwaliteit van de zorg op het eiland op een goed niveau te houden.

De initiatiefnemers hielden maandagavond in Stayokay in Den Burg een oprichtingsbijeenkomst om de eerste ideeën uiteen te zetten. TexelZorg is een initiatief van Rikus Kieft, Christien Groen, Adriaan van Rijsselberghe, Tamara Kuijper, Job Stierman, Tine Visser, Jan Klok, Monique Pronk, Germ Keuning, Katrijn van der Vlerk, Brendan de Graaf, Peter Bakker en Kees Dekkers.

De coöperatie is een antwoord op de vele veranderingen in de zorg. Het is één van de eerste initiatieven in het land waarbij een regio zich groepeert om te voorkomen dat de veranderingen leiden tot een verslechtering van de zorg. Kieft: 'We willen als TexelZorg op de regiestoel zitten, zodat we invloed kunnen uitoefenen op wat we hier graag aan zorg op het eiland willen hebben. We hebben de ambitie de regie te krijgen op de totale zorgkwaliteit vanuit het belang van de gebruiker.' De coöperatie wil een gesprekspartner zijn voor de aanbieders van zorg op Texel, zorgverzekeraars en de gemeente.

De laatste draagt vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheden op gebied van zorg en welzijn als de Jeugdzorg, de Participatiewet en een deel van AWBZ van het rijk naar de gemeente gaan. Texelzorg heeft inmiddels gesproken met Univé als één van de grootste zorgverzekeraars in de Kop van Noord-Holland.

De initiatiefnemers maakten tijdens de oprichtingsvergadering meteen duidelijk dat zij nog geen handboek hebben waarin plannen en ideeën tot in detail zijn uitgewerkt. De bijeenkomst was juist bedoeld om ideeën en wensen te horen, zodat TexelZorg daarmee aan de slag kan. 'We willen van onderaf werken', aldus Kieft. De initiatiefnemers hadden allemaal vijf mensen uitgenodigd mee te denken over de zorg.

TexelZorg heeft wel enkele kaders gesteld om mee te werken. Bedoeling is dat de zorg op het eiland in de toekomst betaalbaar, toegankelijk en breed van aanbod blijft. Het moet eveneens kwalitatief zijn. Een sterke nadruk ligt op het onderwerp preventie, omdat daarmee beroepen op de zorg voorkomen kunnen worden. TexelZorg hoopt dat Texelaars solidair met elkaar willen zijn om de zorg op peil te houden.

Kieft liet weten dat de zorgcoöperatie van een fonds een startkapitaal van €25.000,- heeft gekregen. Streven is in drie jaar tijd een concrete organisatie op poten te zetten. Een van de beoogde doelen is een eigen Texelpolis voor Texelaars. De aanwezigen lieten maandagavond unaniem weten dat het initiatief het waard is verder uit te werken.

De coöperatie heeft ook duizend ledencertificaten van €100,- per stuk laten maken om een kapitaal voor de verdere ontwikkeling van TexelZorg op te bouwen. Er is een website opgezet (www.texelzorg.nl) waar de certificaten verkrijgbaar zijn. Dat heeft de cooperatie al €1500,- opgeleverd. Bedoeling is dat in de loop van 2014 de eerste ledenbijeenkomst van TexelZorg wordt gehouden.