Het gemeentehuis in Den Burg.
Het gemeentehuis in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Gemeente krimpt met dertig arbeidsplaatsen

Bij de gemeente verdwijnen de komende tijd dertig arbeidsplaatsen. De vermindering is onderdeel van de reorganisatie die moet leiden tot een 'compacte en slagvaardige' regie-gemeente. Doel is Texel zo een zelfstandige gemeente te laten blijven.

Het personeel kreeg van de week te horen dat het aantal formatieplaatsen teruggaat naar 135 fte in 2016. Op het moment telt de gemeentelijke organisatie nog 165 voltijdbanen. In 2010, toen de huidige reorganisatie begon, telde het ambtelijk apparaat nog 185 fte.

Binnen de gemeente is een formatieplan voor de toekomst opgesteld en daar hebben de vakbonden en de ondernemingsraad recent mee ingestemd. Het komt er op neer dat de gemeente meer zaken gaat uitbesteden aan anderen, waardoor functies vervallen of anders worden omschreven.

Personeel kan de komende weken aangeven voor welke functies zij belangstelling hebben. Naar verwachting blijft een deel gewoon het eigen werk doen. Daarnaast zijn er mensen van wie de functies vervallen en voor wie wat anders moet worden gevonden. Een plaatsingscommissie met vertegenwoordigers van de gemeente, bonden en or bepaalt wie voor welke functie in aanmerking komt en geeft daar eind mei advies over aan het college.

Dat neemt vervolgens een voorlopig besluit, waarna duidelijk wordt wie blijft en wie boventallig wordt. 'Daarna kunnen mensen zienswijzen indienen', aldus Rob van Menen, sinds twee weken de nieuwe gemeentesecretaris. Later volgt een definitief besluit van het college.

De mensen die boventallig worden, kunnen nog twee jaar lang in dienst blijven van de gemeente. In die tijd kunnen zij training, begeleiding en opleiding krijgen om wat anders te vinden. Ook bestaat de kans dat zij bij andere gemeenten in de regio worden geplaatst of dat ze terecht komen bij organisaties die voor de gemeente werk gaan verrichten.

Het is eenzelfde proces als een jaar geleden toen het college in het kader van de reorganisatie afscheid nam van de afdelingshoofden en teamleiders en verder ging met een nieuw management van zes teamleiders en de gemeentesecretaris. Dat betekende toen dat veertien mensen boventallig werden.

Van hen zijn volgens Van Menen en interim-manager Jan Legters inmiddels negen mensen elders aan het werk, twee zijn bij de gemeente in een nieuwe functie gekomen en drie mensen moeten nog onder de pannen komen. 'Zij houden zich nu onder meer met projecten binnen de gemeente bezig.'

Volgens Van Menen staat bij de teamleiders de komende tijd de deur open voor medewerkers die het moeilijk hebben met de veranderingen. 'We beseffen dat dit een impact op mensen en de sfeer binnen de gemeente zal hebben. Het is iets waarvan je weet dat het eraan komt en nu is het heel dichtbij. En dan moet intussen het werk ook nog gewoon doorgaan. ' De reorganisatie heeft de gemeente sinds 2010 inmiddels een besparing van circa €3 miljoen per jaar opgeleverd. Daarvan werd de helft besteed aan de inhuur van tijdelijk personeel en adviesbureaus. Er geldt ook al een paar jaar een vacaturestop op het gemeentehuis.