Paul Oosterhaven in VOC De Kade, markt voor Texelse producten.
Paul Oosterhaven in VOC De Kade, markt voor Texelse producten. Foto: Pip Barnard

Markt voor Texelse producten

Van chocolade tot bier en van duindoornsiroop tot schapenvachten, mensen die op zoek zijn naar een Texels product, kunnen terecht bij VOC De Kade op de haven van Oudeschild.

De Kade is gevestigd in het pand van Veronica tegenover café Het Kombuis en wordt gerund door Paul Oosterhaven uit Oosterend. De inrichting, van met bijenwas behandeld oud steigerhout, toont robuust, geheel in stijl met de maritieme omgeving. Er is ruimte voor een gevarieerd aanbod aan Texelse producten. 'Eigenlijk is er voor alles plaats, behalve voor dagverse producten', vertelt Oosterhaven, die expres ruimte heeft opengehouden voor mogelijke aanvullingen van het assortiment. Nu bestaat dat voor het grootste deel nog uit het vaste repertoire van Texelse producten: Texels bier, kaas van Wezenspyk en chocolade van Chocolaterie Smidt. Ook zijn er appelsap van Keijser, vleesproducten van Moorman en van De Rotisserie en lavendelproducten van Sanne en Fenneke Lap. Maar daarnaast zijn er handgemaakte wollen knuffelpopjes en komen er binnenkort quilts. 'Zulke dingen willen we eigenlijk meer. Juist producten van particulieren en kunstnijverheid kunnen een markt als deze een meerwaarde geven.' Te denken valt bijvoorbeeld aan ansichtkaarten, honing en andere producten die nu veelal in een stalletje aan de weg worden verkocht. 'We willen echt een promotiemarkt worden voor het Texels product, dus mensen die iets hebben aan te bieden, zijn welkom.' De Kade is elke dag geopen en bereikbaar via tel. 06-12913677.


Vervangende bomen

De gemeente kapt een grote populier aan de Hollewal. De boom wordt als gevaarlijk beschouwd wegens kans op omwaaien of het afbreken van takken. Ook een gasleiding die er onder loopt levert risico op. De boom staat op de gemeentelijke lijst van waardevolle bomen zodat voor het kappen vergunning nodig is. Een bezwaar van de buren is ongegrond verklaard. Er moet voor herplant worden gezorgd. Dat gebeurt aan de Emmalaan tegenover de Elemert. Daar komen twee bomen. De buren van de Hollewal hebben daar weinig aan en zijn niet blij met dit besluit.