Texel 2010: Texel moet schoonste strand van Nederland krijgen.
Texel 2010: Texel moet schoonste strand van Nederland krijgen. Foto: Jeroen van Hattum

'Steekproeven via burgerplatform'

Het schoonste strand van Nederland, gratis wifi op het hele eiland en veel meer doen met social media.

Het zijn enkele punten uit het verkiezingsprogramma van Texel 2010 voor de verkiezingen op woensdag 19 maart. Een belangrijk punt voor de partij is de komst van een digitaal burgerplatform. Bedoeling is daarmee via internet representatieve steekproeven onder Texelaars te houden om te horen hoe over belangrijke onderwerpen wordt gedacht. De uitkomst moet van Texel 2010 zwaar meetellen in de besluitvorming.

Internet wordt gezien als een onmisbare toeristische voorziening voor de toekomst, waardoor een pleidooi voor gratis wifi wordt gehouden. De gemeente zou ook meer moeten doen met social media in de contacten met Texelaars.

Een versobering van de gemeentelijke uitgaven is een ander belangrijk punt voor Texel 2010. Daarmee kan worden ingespeeld op de kosten die voortkomen uit onder meer de veranderingen in zorg en welzijn. 'Goede zorg, diversiteit van onderwijs en goede voorzieningen zijn zaken die veiliggesteld moeten worden.'

Om het schoonste strand van Nederland te krijgen, moet volgens Texel 2010 extra geld worden uitgetrokken en moeten afspraken over het beheer van het strand worden aangescherpt. Bos- en duingebied op het eiland dient volgens de partij voor zowel Texelaar als toerist vrij toegankelijk te blijven.

Texel 2010 pleit er verder voor dat Artex en het jeugd- en jongerenwerk in d'Ouwe Ulo in Den Burg blijven zitten. De partij is tegen een coffeeshop, vindt dat het betaald parkeren in Oudeschild moet stoppen, is voor het behoud van goed openbaar vervoer naar de buitendorpen en is ook voor behoud en ondersteuning van de voedselbank.

Woontij moet volgens Texel 2010 terug naar de kerntaak en weer sociale woningbouw gaan realiseren. Het project Waaldereind In Den Burg moet worden gestopt. Wat het zwembad betreft, wordt Schiermonnikoog aangehaald. Daar betaalde een derde partij een nieuw zwembad. Volgens Texel 2010, tegen een grootscheepse renovatie van Molenkoog, zou dat voor Texel ook een optie zijn. Het volledige partijprogramma is te vinden op www.texel2010.nl.