Kenau, de film: over de legendarische  verdediger van de Haarlemse wallen.
Kenau, de film: over de legendarische verdediger van de Haarlemse wallen. Foto: persfoto

Film over de strijdbare Kenau

In Cinema Texel is deze week 'Kenau' te zien, een heroïsch drama over Kenau, de strijdbare vrouw die na het verlies van haar jongste dochter besluit met een vrouwenleger de wapens op te pakken tegen het Spaanse leger.

Terwijl het leger van de hertog van Alva in december 1572 de Hollandse opstand met harde hand de kop indrukt, runt de weduwe Kenau Hasselaer haar scheepswerf alsof het geen oorlog is. Pas als haar jongste dochter Gertruide bij het verzet betrokken raakt en in Spaansgezinde handen valt, kan ze niet langer afzijdig blijven. Kenau levert het hout om de stadspoorten te versterken, maar bevecht ook samen met de vrouwen van Haarlem de Spanjaarden met hand en tand. Legerkapitein Wigbold Ripperda wil liever zelf de leiding houden, maar moet al snel erkennen dat samenwerken met de moedige vrouwen het beste is voor de stad. Alleen Kathelijne, de overgebleven dochter van Kenau, wordt buiten schot gehouden.

Haarlem staat de hele eerste helft van dit jaar in het teken van Kenau. Er is de opera, een expositie in het Frans Halsmuseum, de film en twee boeken die aan de hand van het filmscript zijn geschreven. Eén daarvan door de oud-Texelse Tessa de Loo. De dagen en tijden van vertoning zijn te vinden in de agenda elders in deze krant en via www.texelagenda.nl.