Strijd Indië-kwestie ontbrandt opnieuw

Er moet tijdens Dodenherdenking op zondag 4 mei ruimte worden geboden aan de Indië-veteranen. Dat stellen Texel 2010, Fractie ZZP (Marjan de Groot) en Fractie Hoogerheide in een motie die vanavond in de raadscommissie wordt ingediend.

De Indië-kwestie van vorig jaar is weer volledig terug op de agenda. Prof. dr. Bob Smalhout wijdde er zaterdag in de Telegraaf voor de tweede keer zijn wekelijkse column aan en vorige maand stond er in de Heldersche Courant ook al een ingezonden brief van Willem Bakker en Aad Blom over de kwestie.

Texel 2010, Fractie ZZP en Fractie Hoogerheide zeggen het te betreuren dat het 4 en 5 Mei Comité Texel voor de tweede keer geen gehoor geeft aan een verzoek van één van de vijftien nog levende Texelse Indië-veteranen om op 4 mei een plaatsje voor hen in te ruimen. Dat verzoek werd vorig jaar ondersteund door vijftig handtekeningen.

De drie politieke partijen zeggen niet te begrijpen waarom het verzoek opnieuw niet is gehonoreerd. 'De betrokkenen vinden het enorm belangrijk. En de tijd dringt: de veteranen zijn op leeftijd en de kans nu voorbij laten gaan, kan wel eens een gemiste kans zijn die nooit meer kan worden goedgemaakt.'

Volgens de drie gaat het er niet om om de Indië-veteranen zelf aan het woord te laten. Zij hopen dat het 4 en 5 Mei Comité de ruimte wil geven aan Martin Elands van het Nederlands Veteranen Instituut. Hij is gespecialiseerd in de politionele acties die eind jaren veertig in het voormalige Nederlands-Indië plaatsvonden.

Fractie Hoogerheide, ZZP Texel en Texel 2010 willen via de motie het college oproepen om vóór 20 maart met het 4 en 5 Mei Comité in gesprek te gaan over het verzoek van de Indië-veteranen.

Bob Smalhout maakt in de Telegraaf harde verwijten aan het adres van burgemeester Francine Giskes. Hij verwijt de voorzitter van het 4 en 5 Mei Comité een 'bikkelharde en absoluut onbuigzame houding'. Volgens Smalhout is het duidelijk dat zij 'nooit een Indië-veteraan het woord zal laten voeren'.

Smalhout haalt de vader van Giskes aan en stelt dat hij vroeger als dienstweigeraar voor straf naar een militaire strafkazerne aan de Vecht werd gestuurd. 'Dat was niet zo leuk, maar Francines vader liep in elk geval niet de kans als dienstplichtig militair in Nederlands-Indië te sneuvelen zoals meer dan 6000 dienstmakkers dat lot wel ondergingen.' Giskes liet gisteren desgevraagd weten niet op de column te willen reageren.

Het 4 en 5 Mei Comité stelt dit jaar het thema 'Oorlog een keuze?' centraal. Het comité wil daarmee stilstaan bij de vraag wat het met mensen doet wanneer zij als dienstplichtig militair in oorlogssituaties belanden. Het comité zegt daarmee te willen onderkennen dat zij dingen meemaken waarover ze vaak niet of weinig met anderen kunnen praten. 'Dat geldt dat niet alleen voor de oud-Indiëgangers, maar ook voor degenen die als dienstplichtig militair werden uitgezonden naar Nieuw-Guinea, Korea of Libanon.' Oud-Texelse Ciska Stark, theologe in Amsterdam, staat op het programma om op 4 mei tijdens de herdenking te spreken.