De cover van Reislust, het boek van Esmir van Weringen.
De cover van Reislust, het boek van Esmir van Weringen. Foto: Meander

Filosofie voor dummy's, maar niet belerend

'Filosofie voor dummy's, maar niet belerend', zegt Esmir van Weringen over haar tweede boek 'Reislust'. Een soort kruising tussen Bridget Jones en Floortje Dessing, waarin hoofdpersoon Amber in een midwife-crisis belandt en in Afrika tot bezinning komt. 

Hoofdpersoon is Amber, de onderwijzeres die worstelt met haar liefdesleven. In Reislust heeft ze na een turbulent vrijgezellenbestaan eindelijk de man van haar dromen ontmoet. Amber gaat er stevig tegenaan, al in het eerste hoofdstuk wordt de liefdesdaad die ze bedrijft tot in detail beschreven. Met de sex zit het wel goed, maar haar 'prins op het witte paard' blijkt niet de 'mister perfect' te zijn waarop ze had gehoopt. En dan is er nog de 'midwife-crisis', van de kinderen die zij wil, moet hij niets hebben. Ze neemt een drastisch besluit, pakt haar koffers en vertrekt naar Afrika om zich in de Derde Wereld in te zetten voor een ontwikkelingsproject. Daar ontmoet ze een 'soulmate'. Een man van een jaar of negentig, tandeloos en stekeblind. Geen sexpartner, maar dankzij de confronterende gesprekken die ze met hem voert leert ze om te gaan met haar kinderwens, de haat-liefdeverhouding met mannen in haar leven en vooral met zichzelf. Eén hoofdstuk in het boek speelt zich af op Texel, onder meer op de Texelse boot, waarin ze een drankje neemt in de 'kantine'.

'Reislust' is het vervolg op 'Werklust', het boek waarmee de Esmir van Weringen in 2012 debuteerde. 'Het is een vervolgverhaal, maar je kunt ze ook los lezen.' Naast het schrijven van boeken is Esmir actief als columniste, waarin ze onder meer over Texel schrijft, blogger en journaliste. Ze pendelt heen en weer tussen Amsterdam en Texel, waar ze meestal in het weekend verblijft. 'Ik ben een stadsmeisje dat op het platteland terecht komt. Mijn werk neem ik mee onder mijn arm. Dat heen en weer pendelen heeft absoluut invloed op mijn schrijven. Op Texel heb ik meer de neiging om poëtischer en mooi te schrijven. Gesprekken die ik in de trein hoor inspireren mij. En als ik hier op Texel tegen de verte aan kijk, werkt dat anders dan wanneer ik in Amsterdam op mijn buurman uitkijk. Ik heb beide werelden nodig om mij te inspireren.'

Over Esmir van Weringen wordt wel gezegd dat de hoofdpersoon in haar boeken het midden houdt tussen reisjournaliste Floortje Dessing en Bridget Jones, de 30-jarige hoofdpersoon in de boeken van Helen Fielding, bij wie de biologische klok begint te tikken. Reislust is naar eigen zeggen een 'stout boek, spannend en opwindend'. Geschreven vanuit de fantasie in de ik-persoon. Intieme en andere details worden aan elkaar geregen, hier en daar een knipoog en waarin de schrijfster de lezer stiekemweg wat wijsheden probeert mee te geven. 'Filosofie voor dummy's, maar niet belerend', zegt ze zelf. Geheel overeenkomst haar levensmotto: 'Geniet, lach, wees nieuwsgierig en een beetje naïef. Maak fouten en doe regelmatig iets wat je niet durft.' Wel een boek voor liefhebbers van dit uitgesproken genre, maar wie daar niets mee heeft zal ook door Reislust wellicht niet over de streep worden getrokken.

Esmir van Wieringen is zaterdag 8 maart bij Nauta Boek, waar ze van 15.30 tot 17.30 uur haar boek signeert.