Proef op Razende Bol wordt hoogstwaarschijnlijk verlengd

De proef van Landschap Noord-Holland met natuur en recreatie op de Razende Bol wordt hoogstwaarschijnlijk verlengd.

Dat staat in een brief van het college aan de gemeenteraad. Het gaat om een pilot die in 2012 startte en waar het CDA vorig jaar tegen protesteerde. Volgens de proef houdt Landschap Noord-Holland als gastheer op drukke zomerse dagen toezicht op de Razende Bol en wordt er voorlichting gegeven aan bezoekers.

In de brief staat dat er aanvankelijk 'onvoldoende aandacht voor communicatie over de pilot' was, waardoor er vragen rezen. Het was bij niet veel mensen bekend dat Landschap Noord-Holland zich in het kader van een proef over de Texelse zandplaat ontfermde. Volgens het college hebben gesprekken tussen de gemeente, Landschap Noord-Holland en CDA-Statenlid Nel Eelman uit Den Burg inmiddels het wederzijds begrip versterkt.

De verlenging van de proef, opgezet door diverse beherende instanties in het Waddengebied, is onderdeel van het Actieplan Vaarrecreatie dat een tijdje geleden voor het Waddengebied is vastgesteld. De brief komt woensdagavond aan de orde in de raadscommissie.


Ronde om Texel

'De organisatie heeft meer dan voldoende ambitie en visie om de Ronde om Texel uit te bouwen tot een spectaculaire extreme zeil- en surfweek waar nog meer fans online en offline de races kunnen volgen.' Dat zegt Willem Hemelraad, voorzitter van de Ronde om Texel. De doelen kunnen volgens hem echter pas worden gerealiseerd als er nieuwe partners instappen die willen investeren. De organisatie meldt dit jaar een zeilspektakel te organiseren dat 'een must is voor alle liefhebbers van zeil- en surfevenementen'. De Ronde vormt op 28 juni het hoogtepunt van een feestelijke zeilweek bij Paal 17. De inschrijving start op 15 maart.