De VVD wil het park in Den Burg meer tot zijn recht laten komen.
De VVD wil het park in Den Burg meer tot zijn recht laten komen. Foto: Jeroen van Hattum

'Aanpak drugsgebruik op Texel'

Meer werkgelegenheid, betaalbare woningen en een gezamenlijke aanpak van het drugsgebruik op het eiland.

Enkele punten uit het verkiezingsprogramma van de VVD. De partij pleit onder meer voor een goed en snel digitaal netwerk, zodat Texel optimaal kan profiteren van het nieuwe werken. 'Daarmee kunnen Texelaars werken voor bedrijven aan de overkant.' Een goed netwerk kan ook helpen nieuwe mensen op het eiland te krijgen. 'Zij kunnen dan vanaf Texel voor de overkant werken.'

De VVD oppert het idee vanuit de gemeente een micro-kredietorganisatie op te zetten voor jonge, innovatieve ondernemers. 'Als daardoor jonge gezinnen op Texel een bestaan vinden, kunnen we ook het onderwijs in stand houden.' Het woningaanbod moet voor iedereen betaalbaar zijn.

Texelaars die werkloos raken en een uitkering krijgen, moet gestimuleerd worden op een of andere manier toch in het arbeidsproces te blijven. 'Bijvoorbeeld in de zorg als hulp in het huishouden. Maar het mag niet leiden tot verdringen van betaalde krachten.'

De VVD pleit verder voor het instellen van een sportinvesteringsfonds voor clubaccommodaties. 'Sport en cultuur is een bindmiddel in onze samenleving.' De partij zegt zich hard te maken voor een gemeentelijk sport- en cultuurbeleid dat uitgaat van een gevarieerd aanbod aan voorzieningen en activiteiten.

De nieuwbouwplannen voor de Groeneplaats in Den Burg mogen wat de VVD betreft voorlopig in de ijskast. Het park zou meer tot zijn recht mogen komen. 'Te overwegen valt om de poort die daar vroeger was terug te brengen.' De partij zegt een plein te willen waar Texelaars weer trots op kunnen zijn.

De VVD vindt dat Texel met 'man en macht in actie moet komen' tegen drugsgebruik op het eiland. De VVD wil onder meer nagaan hoe gezamenlijk het probleem kan worden aangepakt. 'Het is te makkelijk om de bal volledig bij de politiek en de politie te leggen en te roepen dat er niets gebeurt.' De VVD noemt het een lelijke trend dat het onder jongeren al een geaccepteerd gegeven is dat er drugs worden gebruikt in hun kringen. Het gehele verkiezingsprogramma van de VVD is na te lezen op www.vvdtexel.nl.