Regels voor houden evenementen

De zestiende terugblik op het werk van de gemeenteraad tussen 2010 en 2014: het evenementenbeleid.

De verlening van vergunningen voor grotere, jaarlijkse evenementen moet gemakkelijker worden. Aldus het raadsprogramma van de coalitie in het voorjaar van 2010. Oppositiepartij Texels Belang pakt, samen met D66, het balletje op en dient in het najaar van 2010 een motie in voor een evenementenbeleid. De gemeente kent dat dan nog niet.

Het nieuwe beleid wordt in het najaar van 2011 gepresenteerd. Volgens het college is het een vereenvoudiging, volgens Texels Belang en D66 wordt het juist alleen maar ingewikkelder en betuttelender. Een van de betwiste punten is het plan een vergunning verplicht te stellen voor bijeenkomsten met meer dan 99 personen.

Burgemeester Giskes verhoogt dat aantal tijdens de raadsvergadering van 12 oktober 2011 naar 250, maar het kan het tij niet keren. TB, D66, VVD, GroenLinks en Nico Waerts (dan nog Texel 2010) vinden dat het college met een beter beleid moeten komen. De rest van Texel 2010, PvdA en CDA willen wel akkoord gaan.

In de raadsvergadering van 14 december 2011 wordt een aangepaste nota (34 pagina's groot) alsnog met algemene stemmen goedgekeurd. Het college honoreert ook een eerder afgewezen verzoek van Texels Belang en D66 om een onderscheid te maken tussen commerciële en niet-commerciële evenementen. Voor de laatste wordt een leges van €75, - in rekening worden gebracht, voor commerciële evenementen €760, -.

In die vergadering van 14 december 2011 stellen TB en D66 voor om sommige sportevenementen legesvrij te maken. Dat wordt meteen weer ingetrokken, omdat het ene evenement dan wordt bevoordeeld boven het andere.

Op 10 november 2013 onderneemt de VVD een poging alle evenementen legesvrij te krijgen, maar er is alleen steun van TB. Een dag na het sportverkiezingsdebat van 29 januari dient de VVD het voorstel opnieuw in. Dan gaan in de raadsvergadering van 19 februari naast Texels Belang ook CDA, Texel 2010, Fractie Waerts, GroenLinks en D66 akkoord.

Intussen klinken vanuit de praktijk geregeld geluiden dat het aanvragen van een vergunning voor een evenement er niet altijd makkelijker op is geworden. TOP en de Sportraad beginnen zich te roeren om duidelijk te maken dat evenementen economisch van belang zijn voor Texel omdat ze veel mensen naar het eiland laten komen. Zij besluiten eind 2013 de organisaties van evenementen te gaan ondersteunen en ze willen ook het evenementenbeleid mee gaan vormgeven.