Artex en bibliotheek

boos over bezuiniging

Artex Kunstenschool en Kopgroep Bibliotheken komen financieel in de knel door het besluit van de gemeente om hun jaarlijkse subsidies niet te indexeren. Het gemeentebestuur houdt zich volgens de organisaties niet aan eerder gedane toezeggingen. Ze willen in gesprek met b en w omdat de plannen voor de verhuizing naar de Rabobank hierdoor op losse schroeven komen.

De raad stemde vorig najaar in met een eenmalige bijdrage van twee ton voor de verhuizing. Met dit bedrag zouden andere subsidieverstrekkers over de streep kunnen worden getrokken. Artex en de Bibliotheek verbonden er wel de voorwaarden aan dat ze erop kunnen rekenen dat hun jaarlijkse subsidie (Kopgroep €267.185,- en Artex €471.310,-) wordt geïndexeerd, omdat ook hun kosten jaarlijks stijgen. Toen de eenmalige bijdrage werd besproken in de raadscommissie van 1 oktober 2013, vroeg raadslid Joop Groeskamp (Texels Belang) aan het college: 'Die jaarlijkse bijdrage is toch wel geïndexeerd voor tien jaar? Anders loop je elk jaar achteruit.' Het fragment is te zien op 'Uitzending vergaderen' van de gemeente. Groeskamp krijgt geen mondeling antwoord. Groeskamp: 'Maar de wethouder knikte bevestigend, dat was voor mij voldoende.' Desondanks ging de raad er in de begrotingsvergadering van 11 november mee akkoord dat de jaarlijkse subsidies, net als bij andere organisaties, werden bevroren op het niveau van 2013. Eind oktober stuurde het college het bericht over de voorgenomen bevriezing rond. 'Mosterd na de maaltijd', reageert Pauline Folkerts van Artex. Folkerts wees er op dat het schooljaar toen al in volle gang was, de contracten met docenten al lang en breed waren afgesloten en de tarieven al vastgesteld. 'De salarissen moeten wél betaald, nu moeten we onze reserves afspreken.' Penningmeester Jan Bot: 'Het gaat op deze manier dubbel op. Terwijl de kosten stijgen, dalen onze inkomsten. Over vijf jaar gerekend ontstaat zo een enorm gat. Zo kunnen we niet werken.' Kopgroep-directeur Mannes Westra: 'Na de commissie van 1 oktober mochten we er op rekenen dat de subsidie geïndexeerd zou worden.' Maar volgens het college van b en koesterden Kopgroep en Artex de verkeerde verwachting. 'Noch de algemene subsidieverordening, noch de daaronder hangende uitvoeringsregelingen verplichten de raad om subsidies te indexeren.' Volgens b en w zit het financiële tij tegen. 'Er moet geschaafd en gekort worden. Het Rijk bezuinigt, ook het gemeentefonds is niet geïndexeerd voor prijsstijgingen. De gemeente heeft de subsidies op het niveau van 2013 bevroren. Dat is in deze moeilijke tijden al heel wat.'

Voor zover Artex en Kopgroep hiervoor begrip konden opbrengen, begrepen ze niet waarom het college de bezuiniging pas in het najaar bekend maakte. 'Waarom is dit niet in het kwartaaloverleg gezegd? Dan hadden wij er op kunnen anticiperen.' Uit de vraagstelling van de Bezwaarschriftencommissie viel woensdag af te leiden dat die er ook met een juridisch oog naar kijkt en het maar de vraag is of de gemeente vanuit dat oogpunt iets valt te verwijten. Over zes weken brengt de commissie advies uit aan b en w.