Achter de schermen

Brand

Je krijgt bijna de kriebels als je het leest. Brandweer op Texel slechts in 17 procent van de gevallen op tijd aanwezig als er een brandmelding is. Alsof ze met die brandweerwagens op hun dooie akkertje de toeristische route rijden, terwijl de rook al uit het dak kringelt.

Als verslaggever van de krant heb ik meermalen mogen ervaren dat de praktijk gelukkig toch anders is. Sterker; ik heb me geregeld verbaasd hoe snel die gasten soms ter plekke zijn. Ter illustratie: een paar jaar geleden was er een melding van een auto te water met inzittenden langs de Postweg. Het zal hooguit een paar minuten zijn geweest voor ik in mijn auto zat, maar mooi dat ik achter de brandweerwagen aan reed.

Zelfde liedje bij een schuurbrand aan de Pontweg. Wederom rap met camera en kladblok de auto in. Ter plekke aangekomen, zag ik hoe de eerste manschappen al aan het blussen waren en zo het vuur beperkt hielden.

Toegegeven, het is niet altijd feest. Ik ben ook wel eens bij een autobrand op een parkeerterrein in Den Burg geweest en toen duurde het lang voordat de tankautospuit er was. De ontstemde blik van de bevelvoerder maakte duidelijk dat er na afloop een stevige evaluatie moet zijn geweest om herhaling te voorkomen. Zo zijn ze ook wel bij de brandweer.

Maar goed: minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft de normen voor de geregionaliseerde brandweer aangescherpt en gesteld dat de brandweer eigenlijk in 100 procent van alle meldingen aan de normen moet voldoen. En ja, dan komt een uitgestrekt eiland er al snel niet al te best vanaf.

Die norm van 100 procent klinkt niet meer dan logisch, zeker als je slachtoffer bent van een brand. Zelf ook wel eens meegemaakt met brand in mijn eigen auto: dan kan de brandweer werkelijk niet snel genoeg ter plekke zijn.

Toch is de vraag wat er in de praktijk nou moet worden verbeterd gerechtvaardigd. Zodra die pieper gaat, staat de gemiddelde brandweerman cq brandweervrouw op scherp, vooral als er mogelijk mensen of dieren in gevaar zijn. Zij hoeven dan echt niet extra gepusht te worden met een lijstje waarop de gewenste finishtijden staan aangegeven.

De regio moet echter zoveel mogelijk doen om op papier zo dicht mogelijk in de buurt van die 100 procent te komen. En dus worden er nu allerlei maatregelen genomen in de hoop nog wat tijdwinst te pakken. De keerzijde van de medaille is dat onbedoeld het beeld ontstaat dat de brandweer niet snel is. Oftewel: hoe wil je je manschappen ontmoedigen. Daarom dit stukje om uit eigen ervaring aan te geven dat de praktijk toch echt anders is.

Jeroen van Hattum