Politiek debat over ontwikkeling in zorg

Tijdens de ledenvergadering van ANBO, die woensdag 12 maart wordt gehouden in Stayokay, wordt met de politieke partijen debat gevoerd over de zorg op Texel.

Uitgenodigd zijn alle partijen die aan raadsverkiezingen van 19 maar deelnemen, om hun mening te geven over de ontwikkelingen in de zorg. Het belooft een levendige discussie te worden. Per partij krijgt een woordvoerder twee minuten gelegenheid een mening te presenteren. Daarnaast zullen hem vragen en stellingen worden voorgelegd. De aanwezige leden zullen volop gelegenheid krijgen vragen te stellen en commentaar te leveren. Buiten dit debat zal het bestuur op deze dag verantwoording afleggen over het gevoerde beleid en de plannen voor het komend jaar onthullen. De ledenvergadering begint om 10.00 uur en wordt afgesloten met een lunch. Aanmelden kan bij Lydia Blok (tel. 06-1834733406-18347334) en Guusje Witte (tel. 314171). Eventueel kan voor vervoer worden gezorgd.


'Blijvende ontheffing voor stuifdekken'

Tweede-Kamerlid Helma Lodders wil zich hardmaken voor een blijvende ontheffing voor stuifdekken op Texel.

Dat zei Lodders woensdagavond tijdens een bijeenkomst van de VVD in gesprek met Ewout van der Star. Het Kamerlid spant zich al geruime tijd in voor de stuifdekproblematiek op Texel. Texelse boeren hebben tot dit jaar ontheffing om drijfmest op het land uit te rijden, waarmee ze onder meer voorkomen dat zand kan gaan stuiven.

Volgens Lodders moet dit zo blijven totdat er innovaties zijn die het voor de boeren mogelijk maken andere wegen in te slaan. De route tot een permanente ontheffing loopt vooralsnog via Brussel. Daar moet echter eerst toestemming worden gegeven meer dierlijke mest op het land uit te rijden.

Bedoeling was dat daar in februari duidelijkheid over was, maar dat is nog niet gebeurd. Een algemeen debat over het mestbeleid dat op 20 februari in Den Haag zou plaatsvinden, is daardoor uitgesteld. Volgens Lodders is het de bedoeling om bij staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) te gaan pleiten voor de uitzondering, zodra de duidelijkheid vanuit Brussel binnen is.

Het Kamerlid verwacht eind april alsnog het uitgestelde debat over het mestbeleid. Ze hoopt bijtijds een blijvende uitzondering voor elkaar te hebben.