Yvette Sijtsma.
Yvette Sijtsma. Foto: Gerard Timmerman

Woningzoekende Yvette (21) nog thuis bij haar ouders

'Het gaat goed thuis en de sfeer is goed, maar het liefst zou ik op mezelf wonen', zegt Yvette Sijtsma (21) uit Den Burg. Ze staat al bijna vier jaar ingeschreven bij Woontij, maar nog steeds geen woning.

Yvette voltooide vorig jaar de opleiding Sociaal Pedagogisch werker aan het ROC in Den Helder. 'Maar het is me nog niet gelukt een baan in de kinderopvang te vinden. Er wordt alleen maar op bezuinigd. Ik werk nu in de horeca, in Klif 23 in Den Hoorn.' Een eigen huis zit er niet in, dus woont ze thuis bij haar ouders. 'Ik zou graag een eigen plekje hebben. Zelfstandig zijn, mijn eigen dingen doen. Kopen is voor mij geen optie. Ik heb een jaarcontract, de bank werkt niet mee. Als ik bij Woontij een huurwoning voorbij zie komen die voor mij betaalbaar is, dan reageer ik. Maar het heeft tot dusver niets opgeleverd. Als ik huursubsidie zou krijgen, dan kan ik tot €600,- betalen, inclusief gas en licht dan. Maar het kromme is dat je pas na je 23ste voor huursubsidie in aanmerking komt. Die leeftijdsgrens zou omlaag moeten.' Ze houdt het aanbod bij Woontij scherp in de gaten. 'De laatste drie weken heb ik geen huis meer voorbij zien komen.' Haar voorkeur gaat uit naar een appartement. 'Zoals aan de Vuurvlinder', doelt ze op de jongerenwoningen van Woontij in De Volmolen. Starkenburgh? 'Zoals het nu is, trekt mij dat niet. Het zou eerst moeten worden opgeknapt.' Moeder Willy: 'Er zit bijvoorbeeld nog enkel glas in. Het is ook piepklein.' Vader Dirk: 'Als ze daar nou eens van twee woningen één maken.' Op zoek naar een huis kijkt Yvette ook verder dan Woontij. 'De particuliere sector.' Ook dat levert niets op. 'Het is al verhuurd, te klein, te duur of niet geschikt.' Ze omschrijft de woonsituatie van een leeftijdgenoot. 'Zijn appartement wordt afgescheiden door een gipswandje. Als de buren een glas op tafel zetten, hoort hij het.' Er gaan wat huurprijzen over tafel. Die liegen er niet om.

De situatie van Yvette staat niet op zichzelf. Veel leeftijdgenoten van Yvette zitten in hetzelfde schuitje. 'Het komt heel veel voor. Er zijn gewoon veel te weinig woningen.' Wat moet er volgens haar gebeuren? 'De leeftijdgrens voor de huursubsidie moet omlaag en er moeten meer huizen worden gebouwd.'