Nare discussie ereburgerschap

De vijftiende terugblik op het werk van de gemeenteraad tussen 2010 en 2014: een Olympisch kampioen in huis.

De vreugde op Texel is groot als Dorian van Rijsselberghe in de zomer van 2012 Olympisch kampioen windsurfen wordt. Dat vraagt om een blijk van waardering. Tijdens zijn huldiging op zaterdag 18 augustus 2012 krijgt Van Rijsselberghe van het college als cadeau een fonds ter stimulering van de sport.

In de ogen van Gerbrand Poster van Texel 2010 verdient Van Rijsselberghe het ereburgerschap van het eiland. Hij dient daarvoor in de raadsvergadering van 19 september 2012 een motie in en dat leidt tot een vervelende botsing tussen Texel 2010 en de overige partijen.

De pijn zit hem in het feit dat een aantal raadsleden in stilte de mogelijkheden van een ereburgerschap bekijkt. Astrid van de Wetering (D66) verwijt Poster dat hij daarvan op de hoogte is en met zijn motie het werk in stilte doorkruist.

De partijen gunnen Van Rijsselberghe - die buiten de gehele discussie staat - van harte het ereburgerschap van Texel. De heersende gedachte is echter dat zo'n onderscheiding beter past als de Olympisch kampioen aan het einde van zijn loopbaan als windsurfer is.

Na schorsing besluit Poster die avond zijn motie niet in stemming te brengen. De operatie wordt hem binnen de politiek niet in dank afgenomen. Het trekt ook een wissel op de verhoudingen.

De financiële invulling van het fonds levert enige discussie op. Het college presenteert in september 2012 een voorstel om jaarlijks €3000,- in het fonds te storten. Als dekking wordt het budget voor incidentele subsidies genoemd, omdat daarin jaarlijks geld overblijft.

Texels Belang, PvdA en CDA vinden dat het fonds niet afhankelijk moet zijn van geld dat overblijft en stellen een structurele dekking voor. GroenLinks merkt op dat Dorian van Rijsselberghe inmiddels een merknaam is en dat de gemeente beter jaarlijks €30.000,- tot €50.000,- in het fonds kan laten komen, wil het geen 'blauwtje lopen.'

Eind 2012 komt het college, na overleg met de familie Van Rijsselberghe, met een aangepast voorstel om eenmalig €15.000,- aan de Dorian Foundation te doneren. Dat voorstel wordt in de raadsvergadering van 19 december 2012 éénsgezind aangenomen.

Een amendement van Texels Belang om naast de €15.000,- ook jaarlijks €3000,- te doneren uit het budget 'sport algemeen' krijgt onvoldoende steun. Inmiddels kunnen diverse getalenteerde Texelaars zich dankzij de Dorian Foundation ontwikkelen op sportief gebied.