Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Duurzaam wonen

De afgelopen jaren is er in de nationale en lokale media divers geschreven over de woningmarkt, de bouwondernemingen en de wijze van wonen. Deze berichtgeving was veelal niet positief. Gelukkig zijn er inmiddels maatregelen getroffen die, in combinatie met reeds ondernomen stappen, moeten zorgen voor een stimulering van de woningmarkt. Voorbeelden hiervan zijn onder andere het verlaagde btw tarief voor woningverbetering, subsidies op energiezuinige voorzieningen en de mogelijkheid tot een verruimde schenkingsvrijstelling.

Naar mijn mening is de rol van de gemeenten heel belangrijk voor de bouw- en infrastructuren en dan met name ook voor economisch herstel. Navraag leert dat er gemiddeld in de afgelopen 10 jaar op Texel per saldo en bij benadering 40 tot 60 nieuwe permanente woningen bij zijn gekomen op jaarbasis. Voor de recreatiewoningen zijn dat er per saldo zo'n 30 tot 40 per jaar.

Dat betekent dat er toch een aantal mooie projecten op Texel in ontwikkeling moeten zijn. Daaronder zijn er tevens prachtige projecten gaande op gebied van milieu en energiebesparing. Daar is Texel groot in: bijzondere projecten ontwikkelen die zelfs in de rest van Nederland opvallen.

Er zijn diverse instanties waar u kunt aankloppen voor hulp bij uw woonvraagstukken, bijvoorbeeld aangaande duurzaamheid. Zo hebben we het Energieloket Texel in het gemeentehuis waar u terecht kunt met al uw vragen over energiebesparing. Ook kunt u subsidie aanvragen voor energiezuinige voorzieningen als een zonneboiler, zonnepanelen of HR++ glas. Tegelijkertijd komt TexelEnergie bij me op. Zij produceren niet alleen duurzame energie, zij leveren deze ook aan bedrijven en particulieren.

In diverse dorpen zijn er CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) projecten van start gegaan. Wat is er mooier dan zelf invloed te kunnen hebben op het bouwproces en uw bouwwensen zelf te kunnen doorvoeren?

Ik zou willen voorstellen om met elkaar de handen ineen te slaan! Hiervoor hebben we zowel de lokale overheid, de plaatselijke ondernemers als de woningeigenaren nodig. Laten we samen werken richting één doel: goede en betaalbare woonruimte op Texel voor alle fases in het leven.

Dat er veel te verbeteren valt is al jaren duidelijk maar tegelijkertijd ben ik trots op wat we met elkaar kunnen bereiken, gaan bereiken en natuurlijk al hebben bereikt!

Sandra Koning-Nijboer, accountant en adviseur bij NBC/Eelman & Partners.