Paardenhouder: 'NVWA had de dieren nooit mogen weghalen'

De paardenhouder bij wie eind januari 2013 33 paarden zijn weggehaald, spant een proces aan tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 'De situatie is onjuist weergegeven en overdreven.'

Een bewering van de NVWA dat een Texelse dierenarts zou hebben geconstateerd dat meer dan de helft van de paarden die eind januari 2013 zijn afgevoerd een zeer lage conditiescore heeft, is volgens deze dierenarts pertinent onjuist. De schriftelijke verklaring van de veearts, die slechts twee dieren had onderzocht, bevestigt volgens de paardenhouder de onjuistheid van de bewering dat de paarden vervuild en verwaarloosd waren. Volgens de NVWA hadden de dieren geen droge ligplaatsen, ontbrak het aan tijdige geneeskundige verzorging en waren er andere tekortkomingen. De paardenhouder bestrijdt dit. De dierenarts zegt in een andere verklaring dat de paardenhouder 'plezier heeft in zijn dieren en zijn paarden niet bewust zal verwaarlozen', maar dat hij niet in staat was om onder deze slechte weersomstandigheden de paarden op een goede manier te huisvesten. De paardenhouder zegt dat hij wel nieuwe paardenboxen wilde bouwen, maar daar geen vergunning voor kreeg.

Hij heeft de moed opgegeven dat hij al zijn paarden weer terugkrijgt. Hij heeft er nu tien lopen, meer wil hij er ook niet. Wel is hij geschrokken van de naar zijn zeggen slechte omstandigheden die hij aantrof in de paardenopvang van de NVWA in Drachten. Hij spant een proces aan tegen de overheidsdienst. 'Ze hadden de paarden nooit bij mij mogen weghalen.' Volgens zijn advocaat mevrouw B.E. Dijkstra mogen de dieren alleen worden afgevoerd als sprake is van een spoedeisend geval. Maar uit niets blijkt volgens haar dat er sprake was van zo'n situatie. Uit foto's die de NVWA heeft gemaakt blijkt volgens haar op geen enkele wijze dat alle 33 dieren die zijn afgevoerd in slechte conditie waren. Verder heeft de NVWA volgens haar verzuimd na een eerdere controle in november 2012 een last onder dwangsom op te leggen, waarin een termijn wordt gesteld.