KLV: geen uitsterfregeling B&B maar permanente oplossing

Het bestuur van KLV Texel (Kleine Logiesverstrekkersvereniging Texel) reageert met verbazing op het advies van het college aan de raad om voor de uitsterfregeling logies met ontbijt (B&B) met meer dan de toegestane zes slaapplaatsen een overgangstermijn van vijf jaar te hanteren. Wie meer bedden verhuurt valt daarna automatisch terug naar zes bedden.

'Over dit onderwerp is geen overleg geweest met onze vereniging. Het KLV-bestuur vindt dit onrechtvaardig en is sowieso geen voorstander van een uitsterfregeling, wel voor een goede permanente oplossing voor die logiesverstrekkers die in sommige gevallen al decennialang in hun woning meer dan zes slaapplaatsen logies met ontbijt aanbieden. Er zijn zelfs voorbeelden van B&B waar een gebruiksvergunning is verleend. Tot het vaststellen van het bestemmingsplan De Koog was op Texel geen sprake van beleid in bestemmingsplannen rondom logies met ontbijt. Pas in 2003 werd voor het eerst in de nota toerisme en recreatie melding gemaakt van uitgangspunten rondom het in huis aanbieden van logies. In de beleidsnota werd voor het eerst over een maximum van vijf slaapplaatsen gesproken en logies met ontbijt dient ondergeschikt te zijn aan de woonfunctie. Tot voor kort werd hier zelfs niet op gecontroleerd en al die jaren is keurig toeristenbelasting over de overnachtingen afgerekend met de gemeente.' KLV Texel kan zich wel goed vinden in de uitgangspunten die in de bestemmingsplannen zijn opgenomen rondom B&B maar wil aan de andere kant een goede permanente pandgerichte oplossing voor die kleine groep B&B met meer dan zes slaapplaatsen in gebruik die nu onevenredig worden benadeeld met dit voorstel.

KLV Texel doet een oproep aan B&B-leden die meer dan zes slaapplaatsen aanbieden en zich benadeeld voelen zich te melden via info@klvtexel.nl. De raadscommissie bepreekt het voorstel op 4 maart.