Zorgen over financiën van Gemini Ziekenhuis

De gemeenteraad van Den Helder maakt zich ernstig zorgen over de financiële positie van het Gemini Ziekenhuis.

Volgens de Helderse raad dreigt er in de loop van 2014 een faillissement voor het Gemini en het MCA in Alkmaar als het beleid niet wordt gewijzigd. Volgens de raad is de schuldenpositie van beide ziekenhuizen in de MCA Gemini Groep de afgelopen drie jaar zodanig verslechterd dat de verwachting van een faillissement gerechtvaardigd is.

Het Raad van Bestuur van het Gemini nam gisteren afstand van de stelling dat er een faillissement dreigt. Het bestuur zei in een verklaring met verbazing kennis genomen te hebben van de brief die door alle fracties in de Helderse raad is ondertekend. Daarin wordt de Nederlands Zorg Autoriteit opgeroepen onderzoek te doen naar de situatie.

In de verklaring wordt niet verhuld dat het Gemini in een ongezonde financiële situatie zit en dat eraan wordt gewerkt de financiën weer gezond te krijgen. Een van de maatregelen daarvoor is de invoering van het locatieprofiel dat de Raad van Bestuur eind 2012 definitief vaststelde. In dat profiel staat beschreven wat er allemaal voor zorg in het Gemini moet zijn als in Heerhugowaard het nieuwe Regionaal Topklinisch Centrum wordt geopend en het Gemini als een zogeheten systeemziekenhuis verder gaat.

De invoering van het locatieprofiel gaat plaatsvinden in het huidige ziekenhuis. Bedoeling was dat er nabij NS-station Den Helder-Zuid nieuwbouw zou komen, maar dat is sinds een paar maanden van de baan. Volgens een woordvoerder blijft het Gemini in ieder geval de komende tien jaar op zijn huidige locatie.

De Raad van Bestuur hoopt verder dat, om weer financieel gezond te worden, de Helderse gemeenteraad de grond terugkoopt die voor de nieuwbouw bedoeld was. Het ziekenhuisbestuur hoopt eveneens dat de gemeente Den Helder borg wil staan voor het krediet dat voor de ver- en nieuwbouw van het Gemini moet worden aangetrokken.

De Texelse gemeenteraad sprak woensdag unaniem zijn woensdag zijn zorg uit dat mensen met hartproblemen in de toekomst niet meer naar het Gemini gaan, maar veertig kilometer verderop naar het MCA in Alkmaar moeten. Dat viel op te maken uit een uitspraak van de directie van het Gemini.

Het ziekenhuis liet op dat front gisteren weten dat het geenszins de bedoeling is alle patiënten met een acute hulpvraag uit de regio Den Helder naar Alkmaar te brengen. Dat gebeurt als er meteen in Alkmaar moet worden ingegrepen. 'Mensen met onbegrepen thoracale pijnklachten (het grootste deel van de patiënten met pijn op de borst) komen op de eerste hulp van het Gemini voor triage.'

Volgens het Helderse ziekenhuis komen er wel veranderingen op de afdeling cardiologie. Die kent nu zeven bedden voor de bewaking van mensen met hartproblemen en dat worden zes bedden. Van die zes bedden zijn er straks drie niet meer specifiek voor cardiologie, maar voor algemeen gebruik. Volgens de woordvoerder hoort die verandering bij de invoering van het nieuwe locatieprofiel.