De brandweer in 2012 na de melding van een beginnende woningbrand in Den Hoorn.
De brandweer in 2012 na de melding van een beginnende woningbrand in Den Hoorn. Foto: Archief Texelse Courant

Drie ton voor hogere dekking

Er komt alsnog een zogeheten SIV-2 voor de brandweer naar Texel. Dat heeft de raad woensdag unaniem besloten.

Het snelle interventievoertuig moet ervoor zorgen dat de brandweer na een melding vaker binnen de wettelijk gestelde tijdsnormen ter plekke aanwezig is. Op papier is de brandweer op Texel in 17 procent van de gevallen binnen de wettelijk gestelde tijden aanwezig en dat percentage moet binnen de geregionaliseerde brandweer omhoog.

Bedoeling is dat na een melding twee mensen meteen met het snelle intervententievoertuig op pad gaan om de boel te verkennen en dat de blusvoertuigen volgen, zodra die bemenst zijn. De visie is dat de brandweer zo sneller ter plekke is. De mensen op de SIV kunnen alvast een verkenning doen voor de bevelvoerder in het blusvoertuig en in het geval van een kleine brand kunnen de mensen van de SIV-2 ook zelf blussen.

De brandweer verwacht dat de SIV-2 in circa drie minuten weg kan zijn, waardoor de brandweer niet in 17 maar in 72 procent.van de gevallen binnen de gestelde normen aanwezig is.

De raad stemde in november nog tegen het plan om een SIV-2 aan te schaffen, maar na uitleg van een commandant veranderden de opvattingen. Daarnaast ontkomt Texel er binnen de geregionaliseerde brandweer niet aan het dekkingspercentage omhoog te brengen.

De aanschaf van SIV-2 kost naar verwachting zo'n €120.000,-. In totaal stelde de raad €321.860,- beschikbaar uit de algemene reserves voor diverse maatregelen. De overige gelden gaanj onder meer zitten in de opleiding van extra chauffeurs en extra bevelvoerders om na een melding sneller te kunnen uitrukken.

Het systeem dat er ploegen worden gealarmeerd wordt eveneens losgelaten. Bedoeling is dat straks alle vrijwilligers worden gealarmeerd, zodat de wagens sneller bemand zijn. Er wordt ook aan gedacht om kantoorruimten in het PHH-gebouw te realiseren, zodat vrijwilligers die een eigen bedrijf hebben daar hun kantoorwerk kunnen verrichten en dus meteen paraat zijn bij een melding.

Dat Texel niet hoog scoort, is onder meer te danken aan de uitgestrektheid van het eiland en de afstanden die daardoor soms afgelegd moeten worden.