Werkstraf na drugs- en wapenbezit

De politierechter in Alkmaar heeft een 37-jarige Texelaar veroordeeld tot 200 uur werkstraf, een maand voorwaardelijke celstraf en 300 euro smartengeld. Volgens de rechter is bewezen dat de man zich begin vorig jaar schuldig heeft gemaakt aan bedreiging en drugs- en wapenbezit.

'Absurd en buitensporig', noemde de officier van justitie het gedrag van de 37-jarige Texelaar, vlak voordat ze 240 uur werkstraf, 10 weken voorwaardelijke celstraf, een boete van €500,- en €600,- schadevergoeding tegen hem eiste. De man bedreigde vorig jaar februari een eilandgenoot drie dagen lang via WhatsApp met termen als "ik kom je in elkaar trappen" en "ik maak je dood". De man schrok er zo van, dat hij naar eigen zeggen tot op de dag van vandaag voortdurend angstig en alert is als hij de deur uitstapt.

De Texelaar vond dat maar vreemd, zei hij tegen de politierechter. 'Hij zegt nu dat hij bang is, maar ik ben 1 meter 70 en hij is een stuk groter. Bovendien had hij in het begin een hele grote mond terug toen ik hem berichtjes stuurde. Maar hij kan gerust zijn. Ik ga hem niet opzoeken of zo. Ik wil geen problemen meer.' Hij sloeg begin februari vorig jaar op tilt. Nadat twee jaar eerder zijn zusje was overleden hoorde hij op de dag dat zijn oma werd begraven dat zijn eilandgenoot zijn toenmalige vriendin zou hebben gedrogeerd en vervolgens met haar naar bed zou zijn geweest. 'Ik heb tijdens de begrafenis allen maar zitten janken om dat verhaal', zei hij. Zijn woede en frustratie botvierde hij "impulsief" op zijn eilandgenoot. Het slachtoffer van de bedreigingen deed uiteindelijk aangifte bij de politie. Toen die op 6 februari bij de Texelaar op de stoep stond, vonden agenten in zijn woning hennep, amfetaminen en een omgebouwd alarmpistool. De Texelaar ontkende niet dat het zijn eigendommen waren. Sterker nog: bij de politie vertelde hij in de hennep te handelen om zijn eigen amfetaminegebruik te financieren.

Zowel de officier van justitie als de politierechter vond een celstraf – die normaliter wel volgt bij een serie dergelijke delicten – niet gepast. De Texelaar heeft een heroïneverslaving overwonnen en is bezig zijn leven langzaam weer op de rit te krijgen. De rechter hield bovendien rekening met zijn psychische toestand begin vorig jaar. Wel moet hij gedurende zijn proeftijd van twee jaar verplicht contact houden met de reclassering. Hij gaf zelf aan daarnaast bereid te zijn psychiatrische hulp te zoeken om met name het overlijden van zijn zusje een plaats te geven.