Evenementen

worden legesvrij

Organisatoren van evenementen hoeven vanaf 2015 geen leges meer te betalen bij de gemeente.

VVD, CDA en Fractie Waerts kregen woensdag tijdens de raadsvergadering steun van Texels Belang, Texel 2010, GroenLinks en CDA voor hun plan om alle evenementen op het eiland legesvrij te krijgen. PvdA, Fractie Hoogerheide en ZZP Texel waren tegen.

In november 2012 diende de VVD het voorstel ook al eens in, maar steunde alleen Texels Belang het. Tijdens het sportverkiezingsdebat een paar weken geleden zeiden tot verrassing van de VVD de meeste partijen dat ze vóór legesvrije evenementen waren. Een dag na het debat kwamen de libetalen meteen opnieuw met het in november nog afgewezen voorstel op de proppen

De VVD had het legesvrije aanvankelijk op 1 januari 2014 willen laten ingaan, maar dat wordt nu 1 januari 2015. De verandering betekent dat de gemeente jaarlijks circa €17.000,- minder aan inkomsten uit leges heeft. De PvdA had liever gezien dat er een verschil was gemaakt tussen commerciële en niet-commerciële evenementen. De VVD vond dat het voor alle evenementen moest gelden, omdat deze allemaal een impuls geven aan het eiland en Texel helpen onderscheidend te zijn.