Texelvignet dekt gat in begroting

De veertiende terugblik op het werk van de gemeenteraad tussen 2010 en 2014: het Texelvignet.

Een parkeervignet waar toeristen tien euro voor betalen en dat gratis aan Texelaars wordt verstrekt. Met die visie in het raadsprogramma gaan PvdA, Texel 2010, VVD en D66 in 2010 op stap om het Texelvignet te realiseren.

Invoering per 1 januari 2011 wordt niet gehaald en even lijkt ook 1 januari 2012 niet haalbaar. In de loop van 2011 komt er echter schot in de zaak en in de raadsvergadering van 9 november 2011 wordt de invoering bekrachtigd.

Oppositiepartijen Texels Belang, CDA en GroenLinks stemmen tegen. Ze zijn niet tegen het vignet zelf, maar wel tegen de manier waarop het er komt. TVO, TVL, de hotelvereniging, de horecavereniging, de VVV en de dorpscommissies van Den Burg en De Koog raden de invoering gezamenlijk af, omdat er nog geen mobiliteitsplan is en dus ook geen koppeling met het Texelvignet.

Coalitie en college leggen de kritiek op 9 november 2011 naast zich neer: met de invoering van het Texelvignet wordt structureel een gat van €273.000,- in de begroting gedicht. De kaart gaat €15,- kosten, zowel voor Texelaar als toerist.

Die avond wordt ook besloten tot betaald parkeren buiten de ring in Den Burg, het parkeertarief gaat overal naar €2,50 per uur en er komt betaald parkeren op de haven van Oudeschild.

Er worden in 2012 in totaal 32.931 Texelvignetten verkocht: 6375 aan Texelaars en 26.556 aan toeristen. Dat levert circa vijf ton op, waardoor het gat van €273.000,- in de begroting is gedicht. In de raadsvergadering van 18 september 2013 besluit de raad de overige meeropbrengsten te bestemmen voor de verdere ontwikkeling van het vignet, het maken van een mobiliteitsvisie en het oplossen van knelpunten in het verkeer. Voor dat laatste wordt een bestemmingsreserve Mobiliteit in het leven geroepen waar naar verwachting jaarlijks twee ton in komt.

Wat een knelpunt is, zal jaarlijks worden bepaald aan de hand van een knelpuntenanalyse die de gemeente in 2012 met diverse belangenorganisaties opstelt. De Gasthuisstraat in Den Burg is begin 2014 de eerste die met inkomsten uit het Texelvignet wordt gerenoveerd.

Tijdens een commissievergadering in 2013 pleit de VVD voor veel meer promotie van het Texelvignet. Volgens de liberalen moeten er jaarlijks miljoenen mee verdiend kunnen worden. Wethouder Eric Hercules werkt met belangenorganisaties aan de verdere ontwikkeling en spreekt zijn voorkeur uit voor een groeimodel om de verkoop te laten stijgen.