Texels Belang: 'Behoud hoeveelheid landbouwgrond.'
Texels Belang: 'Behoud hoeveelheid landbouwgrond.' Foto: Jeroen van Hattum

'Zeggenschap over eigen zaken'

Voldoende woningbouw, behoud van De Bolder voor Texel en zeggenschap over de eigen zaken op het eiland.

Enkele punten uit het verkiezingsprogramma waarmee Texels Belang de verkiezingen van 19 maart ingaat. De partij breekt onder meer lansen voor het toerisme, de landbouw en de visserij als pijlers van de economie.

TB pleit voor een goede balans tussen economie en ecologie als beste garantie om Texel mooi en aantrekkelijk te houden voor Texelaar en toerist. Om de ruimtelijke kernwaarden als rust, ruimte, natuur en landschap te eerbiedigen moet volgens TB worden geaccepteerd dat er grenzen zijn aan het aantal gasten dat Texel kan ontvangen.

De hoeveelheid landbouwgrond dient volgens TB behouden te blijven, evenals het huidig evenwicht tussen natuur, cultuurgrond en open landschap. Wat de visserij betreft, vindt TB dat economisch medegebruik van de Waddenzee en de Noordzee mogelijk moet blijven. Op de haven in Oudeschild zou een markt moeten komen waar mensen verse vis van de Texelse vissers kunnen kopen.

De partij vindt dat er nieuwe sociale woningbouw moet komen, desnoods in eigen beheer en met koopgarantie. Volgens TB is er met name behoefte aan woningen voor starters en senioren. 'Om de buitendorpen leefbaar te houden, moeten ook daar passende locaties worden gevonden.'

De Bolder dient binnen alle veranderingen op het gebied van zorg en welzijn (het sociaal domein) zijn zelfstandigheid te behouden. De partij wil het sociaal domein graag lokaal regelen en pleit onder meer voor één loket waar iedereen terecht kan.

De partij vindt verder dat er altijd een tweede ambulance op het eiland moet zijn en de dorpshuizen worden in het verkiezingsprogramma genoemd. 'De gemeente is mede verantwoordelijk voor het instandhouden daarvan.' Een consequente en professionele handhaving op ruimtelijke ordening wordt eveneens op prijs gesteld. Texel moet verder een zelfstandige gemeente blijven waarbij 'Texel, de Texelaars en de Texelse maat centraal staan'.

Het gehele programma van Texels Belang is te vinden op www.texelsbelang.nl.