Herman Bakker in 2010 bij de opening van een tentoonstelling rond Blok van der Velden.
Herman Bakker in 2010 bij de opening van een tentoonstelling rond Blok van der Velden. Foto: Archief Texelse Courant

'Museum voor kunst'

Dat zegt galeriehouder Herman Bakker uit Den Hoorn, in gesprek met Agès van Schaijk voor 'Cultuureiland Texel'. 'De Cultuurcommissie is door de gemeente ook onvoldoende zichtbaar gemaakt. En de bijdragen aan de amateursector zijn niet gecontinueerd, zoals beloofd was. Fanfares en andere verenigingen konden tot voor kort gebruik maken van de gemeentelijke '25 procent Investeringssubsidie'. Hierdoor kon een deel van de aanschaf van muziekinstrumenten betaald worden. Deze subsidiemogelijkheid is afgeschaft, waardoor o.a. de muziekverenigingen het financieel zwaar hebben. Daar komt nog bij dat de reguliere subsidie ook afgebouwd gaat worden. De gemeente mag wat mij betreft een duidelijk actievere houding aannemen. Maar dat impliceert ook een keuze voor cultuur, als belangrijke factor in het leefklimaat op het eiland. De verenigingen zijn een wezenlijk bindende factor in de buitendorpen, en dat moet je koesteren in plaats van er 'met de kaasschaaf overheen te gaan'.

Ook het verloop rondom de gemeentelijke kunstcollectie heeft mij zorgen gebaard. Deze zou een veel actievere rol gespeeld kunnen hebben op het eiland, er zaten waardevolle stukken bij. Het zou een prachtige basis zijn geweest voor een Museum voor Texelse kunst! Nu is een en ander grotendeels afgebouwd door ze aan derden te geven. En diverse zaken zijn niet gerealiseerd in de afgelopen 7 jaar die wel in het beleid van de gemeente waren opgenomen. Zo zou er een groepstentoonstelling voor amateurkunstenaars georganiseerd worden, maar er is geen enkele partij die dit heeft opgepakt of daarin gestimuleerd is. Ook de stimulans van het cultuurtoerisme is achterwege gebleven, terwijl er een Monitor Onderzoek Toerisme was aangekondigd. En het verbeteren van het aanbod voor bezoekers staat naar mijn idee ook nog open, waaronder het opstarten van een cultuuragenda. Het is een groot gemis dat deze er (behalve de weekagenda in Texel Dit Weekend) nog immer niet is. Daarmee raak je als (toeristen)gemeente in een achterstand.

Maar laten we vooruit kijken. Je zou ambtelijk veel actiever op cultuur moeten inzetten. Aan de wethouder kan het niet liggen, die weet uit ervaring hoe belangrijk culturele scholing voor de algemene ontwikkeling is. Ik heb dat van mijn opa meegekregen, die beeldend kunstenaar was. De liefde voor moderne kunst is mij met de paplepel ingegoten, als één van ons jarig was kregen we vaak een schilderij cadeau. Dat blijft je altijd bij, gaat nooit meer uit je leven weg. Het 'verdieneffect'