Nanda Meijer van TexelEnergie feliciteert Mathijs Duin.
Nanda Meijer van TexelEnergie feliciteert Mathijs Duin. Foto: Gerard Timmerman

Beloning voor presentatie Mathijs

Een aandeel TexelEnergie en twee bioscoopkaartjes waren een onverwachte bijvangst van het profielwerkstuk van Mathijs Duin. Zijn onderzoek naar de vraag of getijdenenergie in de Texelstroom mogelijk is wekte de interesse van Nanda Meijer van TexelEnergie.

De VWO-scholier baseerde zijn onderzoek op een proef vorig jaar waarbij één turbine werd getest in de Texelstroom. Getijdenenergie is volgens hem heel voorspelbaar. 'De energie die een getijdenturbine opwekt is de volgende dag ongeveer hetzelfde. Het is wel een energievorm die nog in de kinderschoenen staat.' Bij zijn presentatie dinsdagavond toonde Mathijs hoe hij in zijn berekeningen uitging van tweehonderd turbines die over een breedte van 1500 meter in de Texelstroom werden geïnstalleerd. Puur theoretisch, want in de praktijk gaat dat natuurlijk niet. Hij kwam tot een jaaropbrengst van 3,2 miljoen kWh, genoeg om circa 900 huishoudens van elektriciteit te voorzien. 'Een mooie bijdrage aan het doel om Texel in 2020 in de eigen energiebehoefte te laten voorzien', vertelt Nanda Meijer. Helaas sluit de theorie nog niet aan op de praktijk. Het probleem zit hem volgens Mathijs in de kosten. Uit zijn berekeningen blijkt dat het bij getijdenenergie 79 cent kost om één kWh elektriciteit op te wekken. Ter vergelijking: de groene stroom van TexelEnergie kost 21 cent. De kosten zitten hem vooral in de aanschaf. 'Eén turbine kost een kwart miljoen. Bovendien heb ik de onderhoudskosten nog niet meeberekend', vertelt Mathijs. Nanda Meijer: 'Getijdenenergie is nu nog niet haalbaar, maar in de toekomst wellicht wel. Het onderzoek van Mathijs vinden we heel interessant, het is goed dat scholieren zoals Mathijs nadenken over hoe we naar een groenere leefomgeving kunnen. Daarom belonen we zijn initiatief met een aardigheidje.'

Duurzaamheid in de visserij keerde terug in de presentatie van Samantha Jurado Zapata, Kia Rijk en Daan Witte over veranderingen in de visserij. Ze bespraken de gevolgen van nieuwe technieken en milieu- en viswetten voor de visserij. Hoe platvis, die verspreid leeft, beter bestand is tegen de boomkorvisserij, dan vis die in scholen leeft. Volgens het drietal groeit de visstand en is er voldoende toekomst voor de visserij.